LIS F03:or har radat upp framgångar. Här under en vinterträning på Rydsbergsplanen. Arkivfoto: Daniel Elfvelin

90-åring satsar på närproducerat

Fotboll

Det är den långa historien som är anledningen till festen, men det är också ett firande med blicken framåt. På lördag slår Lerums IS två flugor i en smäll när man firar sitt 90-årsjubileum samtidigt som Rydsbergsplanen nyinvigs.

Under några timmar på lördag förväntar sig LIS ordförande Hans-Peter Arnborg att få se ett myller av barn och ungdomar på Rydsbergsplanen. Samtidigt som klubben startar festligheterna med fotboll och lila tårta sker en nyinvigning efter konstgräsbytet.

– Rydsbergsplanen och finplaneringen av nya Aspevallen är viktiga symboler för vår utveckling framåt. Vi har jobbat hårt med att få till moderna planer och spelytor, vilket vi äntligen håller på att gå i mål med, säger Hans-Peter Arnborg.
2018 får även Aspevallen konstgräs och tillsammans med Rydsbergsplanen, Hulanplanen och Knappekulla finns då fyra platser som klubben kan nyttja året runt. Något som är en förutsättning för en klubb som har 800 aktiva medlemmar idag, med målet att nå över 1 000-strecket.

På fotbollsplanen har jubileumsåret innehållit både motgångar och framgångar. Herrlaget fick respass ur division 2 och damlaget slutade sist i division 3 efter en turbulent försäsong där nästan hela fjolårets trupp byttes ut mot juniorspelare. Samtidigt visade flera ungdomslag framfötterna. Till exempel tog F03:orna sitt tredje raka brons i Gothia cup, där även herrjuniorerna tog sig till kvartsfinal. Hans-Peter Arnborg nämner även P01:orna.

– De kom fyra i den högsta Göteborgsserien. Laget består av cirka 20 killar och det sker ingen toppning utan alla får spela. Imponerande.

Målet för seniorlagen är att återigen gå upp i division 2 med både herrarna damerna. Avancemangen ska ske med en stor majoritet egna spelare.

– Målsättningen är minst 80 procent närproducerat. Det sänder signaler till våra egna medlemmar och gör också att vi inte äventyrar ekonomin eller lockas göra felprioriteringar ekonomiskt. Jag tycker vi har tagit många steg åt den riktningen.
Klubbens huvudfokus är barn och ungdomar, slår Hans-Peter Arnborg fast.

– De senaste åren har vi jobbat mycket med att dels tydliggöra vår inriktning som en ambitiös breddförening med tillhörande värderingar och riktlinjer, dels har vi byggt en fungerande organisation där vi numera väljer över 30 förtroendevalda på vårt årsmöte. Det har gett en fin stabilitet och bredd på engagemanget, säger han.

LIS vill motivera ungdomarna att spela på så länge som möjligt och ordföranden ser goda möjligheter för kommunens föreningar att samarbeta.

– En idé som hade varit fantastisk att genomföra är ett gemensamt Samspel Lerum-kort där barn och ungdomar med ett enda kort kan vara aktiva i vilken förening de vill. Då skulle vi tillsammans med andra föreningar kunna bryta den negativa trenden att många slutar med sitt idrottande alldeles för tidigt. Ofta på grund av för stort resultatfokus, eller att det helt enkelt inte är tillräckligt roligt och lustfyllt.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det