• Foto: CARIN ÖSTERDAHL
    UPPLYST. Lerums kyrka lyste välkomnande i höstmörkret.
  • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
    VÄRME. Ljus och blomsterdekorationer spred värme över kyrkogården.
  • Foto: CARIN ÖSTERDAHL

Allhelgonatid i Lerum

Lerum

Allhelgonahelgen är den helg på året då vi besöker våra nära och käras gravar, smyckar dem med blommor och tänder ljus som lyser upp kyrkogården i mörkret mellan lördag och söndag.

När solen gick ned på lördagseftermiddagen var det många som sökt sig till Lerums kyrka för att tända ett ljus och minnas dem som gått bort.

Kyrkan var öppen för ljuständning och en stilla stund. I förvaltningsbyggnaden kunde man se utställningen Du omsluter mig på alla sidor och håller mig i din hand– en utställning om sorg och hopp. På söndag är det högmässa med solosång av Karin Hilmarch.

FAKTA ALLHELGONAHELGEN:

Allhelgonahelgen präglas av två kyrkliga helgdagar: Alla helgons dag och Alla själars dag. Dagen firas sedan 800-talet i västerlandet till minne av kyrkans helgon. Alla själars dag firas dagen efter alla helgons dag, på söndagen, då vi minns och hedrar närstående som inte längre är med oss. Under 1900-talet blev det sed i Sverige att tända ljus på gravarna under helgdagen.

Alla helgons dags ursprungliga plats i almanackan var 1  november men genom helgdagsreformen 1772 förlades firandet till första söndagen i november. Numera är det en rörlig helgdag som firas den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher