Anmäl övergrepp och sexuella trakasserier

Debatt

Den senaste månaden har många kvinnor gått samman på sociala medier under bland annat #metoo. Där har man berättat om sexuella trakasserier och övergrepp som man utsatts för. På jobbet, i skolan, på fritiden. Ingen bransch och ingen samhällssektor har varit fredad. Vi hoppas att alla berättelser trots allt kan leda till något bra och kanske kommer vi att se tillbaka på hösten 2017 som en tid då något förändrades, då rädslan för att berätta och anmäla försvann och då skammen och skulden till slut hamnade där den hör hemma, hos förövarna.

Dessvärre utgår vi från att övergrepp förekommer även i de verksamheter som Lerums kommun ansvarar för. Både bland dem som deltar i verksamheterna och bland dem som arbetar i dem. Att det finns personer som blivit utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp, personer som inte fått vara ifred med sin sexuella läggning eller köns- identitet eller sitt könsuttryck. Den som väljer att nu berätta och säga ifrån ska veta att Lerums kommun har ett långtgående ansvar för till exempel elever i skolan och för kommunens anställda. Om till exempel en elev vill anmäla sexuella trakasserier eller övergrepp kan det göras till vilken lärare eller annan vuxen på skolan som helst. Den som är anställd kan göra en anmälan till sin chef och om det inte är möjligt till chefens chef eller till arbetsplats­ombudet. Den som tar emot en anmälan har sedan fastställda rutiner att följa och det ska göras omedelbart.

Vi som skriver det här tillhör fyra olika partier. Vi är inte alltid överens om allt, men i den här frågan är vi helt eniga. Det är dags att göra upp med de värderingar och strukturer som osynlig­gör och möjliggör sexuella förtryck och övergrepp. Låt oss göra hösten 2017 till en avgörande vändpunkt.

Dennis Jeryd (S)
Kommunstyrelsens ordförande
Rutger Fridholm (MP)
Kommunalråd
Lill Jansson (L)
Kommunalråd
Eva Andersson (C)
Kommunalråd

12 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Hade Dennis, Rutger, Lill och Eva skrivit detta inlägg om det inte var politiskt korrekt just nu?
  Troligtvis inte.

  Alla som vill visa vilka fantastiska och empatiska människor man är passar på att sola sig i glansen av en rörelse som dessa individer och partier gjort ett skit för tidigare! Men nu är det ”inne”, och våra ledare i socialistkommunalen (S, Mp, L och C försöker skaffa billiga poäng i ett gemensamt uttalande, även om man ”skojar till det” med att de minsann inte alltid är överens, men i den här frågan är man enig!

  Snacka om att slå in öppna dörrar, vem är inte emot sexuella trakasserier? Och det vore synnerligen märkligt om inte Lerums kommun hade en jämställdhetsplan, det är nämligen lag på det!

 2. Svar till Göran, absolut, det är min åsikt och inte belagt med några fakta. Har dock läst många beskrivningar av sexuella trakasserier som jag inte tycker passar att nämnas ens samma dag som våldtäkter. Även jag har en kunskapstörstande personlighet men som vid alla form av kunskapsinhämtning så ska man se till att vara källkritisk. I och med metoo kan alla bara ställa sig upp och skrika ”jag med”, sedan om det är en gruppvåldtäkt eller en full man som kommit med ett skamligt förslag på en firmafest har ingen betydelse, alla kvalar in och det är där jag tycker det gått fel. Den gruppvåldtagna är föga hjälpt av metoo för hennes förövare tillhör inte skaran som tar till sig av detta upprop. Metoo är däremot ett ypperligt tillfälle för alla som vill ha något att skrika om på internet, som en modern filosof hade uttryckt det, ”jag skriker på internet, alltså finns jag”. Sedan är det alltid safe om gruppen som anklagas är män för män kan man klumpa ihop, man kan aldrig hamna i ”bad standing” medialt om det var gruppen män som man angrep. Jag har ett fullkomligt rent samvete vad beträffar hur jag har behandlat kvinnor och önskar inte ingå i den grupp som beskylls för svinaktigt beteende.

 3. När det här började dyka upp genom #MeToo så tänkte jag: Men? Vad är detta? Så vanligt är det väl ändå inte?
  Sedan har jag funderat tillbaka, ända tillbaka till min ungdom på 50-60-talet. Jomenvisst! Nu dyker minnesbilder upp av hur man uppfattade flickor och kvinnor då. Att ta en tjej på brösten var liksom helt naturligt oberoende av vad hon tyckte. Det är lätt att missförstå vad debatten egentligen handlar om. Den handlar om personlig integritet. Den extrema varianten när det handlar om att kränka en persons integritet är att våldta personen (man som kvinna). Men att ta en person på intima ställen mot personens vilja är också att kränka personens integritet. Detta utsätts säkert fler kvinnor än män för. Och har säkert gjorts sedan urminnes tider.

  • Jag som är född på 70-talet har inte alls denna uppfattning. Jag tror inte att jag är totalt grundlurad, mina jämnåriga har inte tillskansat sig ”erfarenheter” otillbörligt i den omfattning som metoo vill ge sken av. Min uppfattning är att 99% är trams när det gäller metoo och att vi samtidigt missar att jobba med procenten som vi verkligen borde jobba med för att polisen nu dränks i anmälningar från lättkränkta kvasiintellektuella kvinnor. Bäst för Sverige är kanske om de lättkränkta kvinnorna helt enkelt flyttar till ett bättre land än Sverige, låter ju som att det är fruktansvärt att vara kvinna här. Nu ska jag gå och göra frukost åt min familj, i andra länder kanske det hade varit min fru som gjorde frukost till mig…..

    • Och vad är mitt hjärteämne? Jag bemöter din kommentar att män brukar ta kvinnor på intima ställen. Du får det att låta som att gemene man inte tycker det är något konstigt med det men att nu med metoo så kanske männen tänker om. De män som gör sig skyldiga till övergrepp är samtidigt de män som inte är mottagliga för budskapet, de vet att de gör fel. De som däremot tar till sig budskapet är kanske de blyga snälla männen som nu kanske avstår från att göra ett närmande då man i dessa tider aldrig vet hur det kommer att uppfattas.

     • OK, jag kan ha missuppfattat dig, färgad av andra kommentarer som jag läst av dig. Men det där med ”99% trams” och ”lättkränkta kvasiintellektuella kvinnor” känns inte direkt som belagda fakta utan snarare som ditt eget tyckande.
      Jag väljer personligen att ta till mig ny kunskap: Det verkar tydligt att kvinnor utsätts för mer övergrepp i varierande grad än vad åtminstone jag varit medveten om. I mitt 74-åriga liv har jag ”bara” sett ett tiotal fall där det värsta var fullbordad våldtäkt. Den gången kunde jag inte försvara offret. Jag var en liten pojke.

 4. Tydligen har det varit kutym i Sverige att som kille bara ta för sig. Detta beteende hos stor del av den manliga befolkningen har jag totalt missat. Med tanke på antalet utsatta så borde jag rent statistiskt vara den enda reko killen i kvarteret, resten av männen bör vara riktiga svin. Sverige, ett land med en manlig befolkning där majoriteten utsätter kvinnor för sexuella trakasserier och många våldtar. När juristerna kör #metoo så känns det som om bägaren rinner över. Är det några som ska kunna föra sin talan så är det väl ändå en kvinnlig advokat men det har tydligen funnits sig i männen tagit för sig fram tills nu. Kanske var det när Arkeologerna gick ut med #utgrävningpågår som juristerna tänkte, nu får det vara nog. Kan ha varit tvärt om, Arkeologerna triggades av juristerna.

 5. Numera läses i tidningar dagligen om våldtäkter,liksom att unga okända män tränger sig på flickor i folkmassor, dagliga trakasserier till och med i skolorna. Vad beror detta på? Dålig uppfostran? Vilka förebilder har dessa unga män? Inte de som var unga på 60-70 talet i vart fall. På ”min tid” under 60-70 talet var jag varje helg ute på olika nöjen, danslokaler, restauranger, rockgalor hände aldrig något sådant. Då skall vi komma ihåg att 70-talets mode var kort-korta kjolar, ju kortare desto tuffare… likaså urringade tajta jumprar var högsta mode och bars av alla flickor. Men, inget otillbörligt närmande? Ingen våldtäkt på öppen gata, i ett motionsspår eller tafsande i en fullsatt buss.
  Då blir min fråga till politikerna borde inte Ni som är politiker ta ansvar för det som nu händer? Ta i med hårdhandskarna för inte skall det behövas me too?.
  Ett me too där bagateller blandas med allvarliga brott. Vilket liknar häxjakten på 1600–talet då det kunde bevisas att alla var häxor genom att någon ”berättade”. Att berätta är ju inte en fällande dom? Då blir nästa fråga hur kan män i olika former hängas ut på bara någons berättelse? Där borde också politikerna satt stopp. I Sverige har vi lag och ordning ingen är skyldig förrän den är dömd…
  Våldtäktsmän går fria för att ingen har tid att utreda? Här hjälper inte att ”berätta”. De skall straffas, men ändå går de fria och kan göra flera brott?
  Min slutsats är också att allt detta hände eller har ökat under senare år, dvs när de politiker som undertecknat debattartikeln här satt vid makten och hade möjlighet att just säga stopp. Nu får en annan regering ta itu med detta, medan resten sitter med armarna i kors.

 6. Att ni inte skäms!!!! visst är det fel att sexuellt trakassera medarbetare eller andra men att behandla äldre som ni gör medvetet måste ju vara mycket värre då de inte kan försvara sig.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher