Att lösa polisbristen är ett nationellt samhällsintresse

Debatt

Hårda konfrontationer vid demonstrationer, bevakning av toppmöten och de många skjutningarna i utsatta områden tär på polisens resurser. I andra delar av regionen är det glest mellan polispatrullerna och det är svårt att komma vid alla larm. Polisbristen påverkar tryggheten i samhället. För att vända utvecklingen och få fler till yrket krävs nu satsningar på lön och anställningsvillkor.

En central del i vårt välfärdssamhälle är att människor ska slippa känna oro för att utsättas för brott, att polisen kommer när man larmar och att polisen har rätt förutsättningar för att utreda de brott som begås. Bristen på poliser – som står i främsta ledet i försvaret av både demokratin och rättsstaten – har utvecklats till ett allvarligt samhällsproblem.

Polisförbundets har frågat medlemmarna om vad som krävs för att de ska stanna i yrket. Hela 64 procent svarade höjd lön. 58 procent uppgav att de aktivt planerar för ett yrkesliv utanför Polismyndigheten. Undersökningen visar också att var tredje polis uppger att man känner sig tvingad att arbeta övertid för att få sin ekonomi att gå ihop.

Nu behövs en bred och kraftfull satsning på att göra polisyrket attraktivt för att stoppa avhoppen och för att få fler att söka sig till yrket.

 1. Uppvärdera polisyrket. Kompetenstappet måste minska och fler måste vilja bli poliser. Då måste polisernas löner upp och arbetsvillkoren bli bättre.
 2. Öka karriärmöjligheterna. Det måste finnas fler karriärvägar än att bli chef. Förkovring i sitt yrke eller specialisering ska återspeglas i lönen.
 3. Utveckla chefsstödet. Chefer inom polisen måste få ett tydligt mandat och professionellt stöd. Det handlar om kompetensutveckling, administrativt stöd, nätverk och mer tid till att arbeta nära sina medarbetare i det vardagliga arbetet.
 4. Satsa på forskning och utveckling. Genom att ha en akademiskt lärande organisation kan vi stärka polisyrket, effektivisera verksamheten och utveckla förbättrade arbetsmetoder. Professionen måste också stärkas med forskning.

Ska de politiska löftena om fler poliser blir verklighet krävs satsningar på polisen. Det är en nationell angelägenhet av största strategiska vikt, som dessutom har folkets stöd. En ny undersökning från Novus visar att poliser är den yrkesgrupp som flest anser bör få högre löner. Drygt tre av tio (31 procent) uppgav att just polisers löner bör höjas.

Det krävs satsningar för att ge Sveriges poliser en lön som står i proportion till det ansvar och de risker som följer med yrket. Det måste löna sig att arbeta för ett tryggt Sverige.

Lena Nitz
ordförande Polisförbundet

Katharina von Sydow
Ordförande Polisförbundet Väst

10 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Vår rikspolischef Dan Eliasson vill ha det så här. Polisen ska grilla korv med buset, man tar fram armband med budskap som man tror tafsare ska kunna läsa, förstå och sedan lyda. Samma rikspolischef undrar vad gärningsmän har varit med om när de stuckit en kniv i en ung kvinna. Listan kan göras lång vad beträffar hans tillkortakommande. Polisens utveckling/inriktning är naturlig då det ligger helt i linje med hur samhället i övrigt utvecklas. Varför ska polisen ge sig in i områden med bus och få anmälningar om polisbrutalitet mot sig, viktigast är ju att ingen blir kränkt i Sverige, bättre då att stå i solen och kolla nykterheten på Svenssons. Jag förstår dem, hantera samhällets avskum, plocka in dem, se dem på stan nästa dag och som lök på laxen, kanske bli anmäld. Polisen på gatan kanske inte gillar vad våra politiker har gjort med deras arbetsplats, vårt samhälle.

  • Skulle nog tro att det är nog så intressant som lönen för en polis.
   Ingen morot direkt att hitta buset när det släpps ut samma dag.
   Tror tyvärr att Lerums tidning får fullt upp med att skriva om mer brott i vår kommun.

 2. Läser idag om sk motdemonstranter som kastar sten och tom använder slunga mot polisen. Det är ju ett livsfarligt vapen som polisen bara skall stå och ta emot.
  Sätt in piketen och plocka in dessa samhällsfarliga typer. Och sen vill man gärna se att dem döms hårt.

 3. Kommande EU-möte kunde lämpligen ersättas med en telefonkonferens vilket skulle spara både poliser, miljö, trafikproblem och skattemedel. Telefonkonferensens enda punkt på agendan borde vara: Hur snabbast möjligt avveckla maktgalna fiaskot EU.

 4. Hur använder polisen sina resurser?

  Jag vill ställa denna fråga efter ha gjort denna iakttagelse för en tid sedan.
  Tre pensionärer stod och fiskade i varmvattenutsläppet från kärnkraftverket i Ringhals, vilket inte är tillåtet.
  En polisbåt med flera besättningsmän kör upp framför pensionärerna, som givetvis har avslutat sitt fiske när polisbåten kommer och har tagit fram kaffekoppen. Efter tillsägelse till pensionärerna så far polisbåten iväg, men ligger i bakhåll bakom en udde i över en timma. Därefter kommer dom tillbaka spanande efter ”förbrytarna” i ytterligare en timma.
  Vad kostade denna insats och vilka insatser fick lämnas åt sidan, jag bara frågar.
  Andra exempel som jag irriteras över:
  Fartkontroller på bilister som kör 6 km för fort på södra Långvägen.
  Nykterhetskontroller mitt på dagarna och inte på kvällar under helger.
  Poliser vill inte arbeta på lördagskvällarna och kräver att tillåtna krogar skall stänga tidigare. Man måste ha chefer som säger ifrån vad som är riktigt polisarbete och inte ett poängsamlande.
  Jag har poliser inom min bekantskapskrets som skäms över hur polisyrket har förlorat sin stolthet trots mycket större resurser än förut.

  Skall vi ha förtroende för polisyrket så måste cheferna se till att profitera!

  • Håller med till fullo.
   Har sett full styrka av poliser kolla om folk har säkerhetsbälte när dem lämnar olika torg i Lerums kommun.
   Folk som precis satt sig i bilen som ses som kriminella.
   Helt galet när samtidigt folk blir överfallna ock rånade i kommunen.
   En sjuk prioritering.

 5. Sen har vi dem intelligenta individerna som ger sig på både polis och brandkår, ambulanspersonal. Där bör ju straffet bara svidande hårt . Inget snack om minderåriga och sånt trams . Dessa killar skall man ta hand om direkt innan dem blir fullblodskriminella . Det tjänar ALLA på , vi och dem.

 6. Gör polisyrket meningsfullt också.
  Tror det finns många frustrerade poliser som hittar buset men 5 min senare är dem ute igen.
  Det ryktas om att polisen ute i förorten inte skall utmana och i stället ta skit.
  Vem f.. vill jobba i sån miljö oavsett lön.
  Polisen är här för oss medborgare och då skall den stöttas .

 7. Bra skrivet !!!!

  Självklart skall de ha rätt lön, jämför man med hamnarbetarna i Göteborg, som strejkar när dom ”bara” har upp 49 000:- i månadslön för att sitta i en truck hela dagarna, helt utan utbildning så är polislönerna skamligt låga idag.
  Undrar vad Jonas Sjöstedt säger att polislönerna skall vara när han tycker de outbildade hamnarbetarna löneläge är ok

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher