• Foto: Daniel Elfvelin
    Baltichov hade en tvåmålsledning vid ett par tillfällen i första halvlek, men föll till sist med 21–23. Linnea Aruvald (bilden) och Mathilda Jonsson blev lagets bästa målskyttar med fyra mål var.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Marie Olsson briljerade med många frilägesräddningar.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Julia Karlsson, som gick från Baltichov till Aranäs, i våras vann med sitt nya lag.

Baltichov räckte inte hela vägen

Handboll

Det var ett jämnt möte som avgjordes först i slutskedet och IK Baltichov var nära att snuva starka HK Aranäs på segern. Det finns olika sätt att förlora en match på, och det finns nederlag som svidit betydligt mer.
– Det är skillnad om man gör en skitmatch. Nu kämpar vi hela vägen men har inte marginalerna med oss, säger målvakten Marie Olsson.

Nykomlingen Baltichov har överraskat i inledningen av division 1. Men mot seriefavoriten Aranäs, som kvalade till Allsvenskan i våras, åkte man på säsongens andra förlust, 21–23, på lördagseftermiddagen.

– Jag trodde på vinst ända tills det var någon minut kvar och vi låg under med tre bollar, säger Marie Olsson.

Hennes målvaktsspel var en starkt bidragande orsak till att Baltichov höll jämna steg i målprotokollet. Gång på gång svarade hon för spektakulära parader på skott från sex meter.

– Det var en bra dag, och jag gillar det spelet. Sen underlättar det alltid att ha ett bra försvar.

I mitten av första halvlek stod Marie Olsson för matchens prestation när hon räddade två frilägen och en straff i samma anfall. Men lite symptomatiskt för dagen var att hon trots allt fick hämta bollen i nätmaskorna till slut.

Att bara släppa in 23 mål mot Aranäs är kvitto på en bra defensiv. Skillnaden låg i offensiven, där Baltichov ofta körde fast och tvingades till stressade avslut.

– De får en del enkla mål medan vi får kämpa för varje mål, konstaterar tränaren Jesper Nielsen.

Och precis som sin målvakt tycker han inte att förlusten har en allt för bitter eftersmak.

– Vi möter ett lag som kanske vinner serien och jag tycker att vi gör det bra. Vi får jobba lite mer med anfallsspelet, det är där problemet ligger, men jag är inte bekymrad. Det är ett bra engagemang på träningarna och vi kommer att bli mer samspelta.

Marie Olsson är ett av många nyförvärv. Hon bor i Gråbo och har en bakgrund i Baltichov.

– Jag lade egentligen skorna på hyllan för 1,5 år sedan, men sen fick jag suget tillbaka och spelade i Kärra förra säsongen. Nu är jag tillbaka, jag tycker att det finns ett bra tänk, bra tränare och det är en härlig grupp.

Med sina 35 år är hon äldst i laget. I matchen mot Aranäs visade hon dock tydligt att reflexerna är intakta.

– Som målvakt blir man inte sämre med åren om kroppen bara håller.

Trots förlusten ligger Baltichov fortsatt med i toppen på en fjärdeplats, två poäng bakom trion HK S-hof, HK Aranäs och HK Farmen – lagets kommande motståndare nästa söndag. Den imponerande starten på säsongen har dock inte gjort att laget modifierat sina målsättningar.

– Det tråkiga svaret är att vi fortfarande satsar på att hänga kvar. Vi är med i toppen men det är bara fyra poäng ner till nedflyttningsstrecket, påpekar Jesper Nielsen.

Marie Olsson instämmer.

– Målet är att hänga kvar men samtidigt är det inte något vi tänker på inför matcherna. Då vill vi bara vinna och se hur långt det kan bära. Det känns som att vi håller på att få ihop någonting väldigt bra.

I motståndarlaget fanns en spelare som är väldigt bekant med Förbohallen. Julia Karlsson, som lämnade Baltichov i våras, spelade större delen av matchen på Aranäs vänsterkant och gjorde ett mål.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher