Arkivfoto: Bosse Åström
Arkivfoto: Bosse Åström

Dags för influensavaccination

LERUMS KOMMUN

Riskerar du att bli allvarligt sjuk av en vanlig influensa? Alla som är över 65 år, de som är gravida och personer med vissa kroniska sjukdomar rekommenderas att vaccinera sig. Från och med i morgon, tisdag, kan du vaccinera dig på din vårdcentral.

– Influensa är oftast ofarlig, men den som är över 65 år, har en kronisk sjukdom eller är gravid har större risk för att bli svårt sjuk och även drabbas av allvarliga följdsjukdomar som lunginflammation eller blodförgiftning, berättar Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland.

Bland de sjukdomar som gör att man löper ökad risk att bli allvarligt sjuk av influensa syns kronisk lungsjukdom, kronisk hjärtsjukdom, diabetes och kronisk leversvikt eller njursvikt. En grupp som ibland glöms bort är de extremt överviktiga.

Personer med BMI runt 40 och däröver riskerar också att bli allvarligt sjuka av influensa, och bör därför vaccinera sig. Man kan få influensa trots att man har vaccinerat sig, men symtomen blir ofta lindrigare och risken för följdsjukdomar minskar.

Efter vaccinationen kan man bli öm och svullen runt vaccinationsstället och en del får feber och muskelvärk, men besvären går över inom några dagar.

  • Katrin Niklasson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher