• Emma på Times Square i New York.
  • MYSER. Emma Atterholm jobbar mycket, men på sin lediga tid tycker hon om att vara med sina vänner. Foto: Privat
  • EGEN DESIGN. Carina Branicki poserar i Emma Atterholms egen desing. Foto: Emma Atterholm
  • Emma tillsammans med kollegorna Evelin Castillo, Alexa Gulian och Alejandra Moore

Emma älskar New York – och mode

Lerum

Målmedvetenhet och ett brinnande intresse för mode gör att Emma Atterholm nu lever sitt liv i New York.
Efter kandidat­examen i modedesign i Florens fick hon jobb hos modeikonen Nicole Miller, som hon nu är assistent till.

– Att få det här jobbet var drömmen för mig och jag älskar att vara i New York.

– Jag lär mig nya saker varje dag och att leva här är lite av att leva i en film. Allt man sett i alla filmer blir verklighet här.

Emma berättar att hon haft en fantastisk uppväxt i Lerum, där mycket fokus låg på att umgås med vänner. Högstadiet var en berg- och dalbana, men när hon kom till Lerums gymnasium och programmet teknisk design blev allt jättekul.

– Plugget var högt prioriterat och jag slutade med ganska bra betyg. Vid sidan av skolan arbetade jag extra på Hennes & Mauritz.

– Valet av fortsatt utbildning handlade lite om uteslutningsmetoden. Jag visste att varken matte, fysik eller sång var mina bästa vänner, så himla synd för jag ville både bli kirurg, astronaut och Beyonce.

Bra på att rita

Tidigt upptäckte hon dock att hon var bra på att rita och måla, något hon ärvt av sin morfar. Hon säger att han alltid varit en stor inspiration till hennes arbete, då han själv var hobbykonstnär.

– Någon gång i mitt tidiga tonårsliv blev jag väldigt intresserad av mode och även textiler. Jag var också ett stort fan av dokussåpan Projekt Runway.

– Jag är uppvuxen med budskapet att ingenting kommer serverat på silverfat, man får jobba för det. Det är jag tacksam för, eftersom det gjort mig målinriktad.

När studenten närmade sig var det dags för Emma att välja inriktning i livet. Hon visste tre saker. Hon älskade mode, var dålig på engelska och mot sin vilja allt för blyg. När en kompis plötsligt hittade en skola i Florens, som utbildade elever i mode, fotografering eller inredning blev hon exalterad.

– Äntligen fick jag chansen att börja studera det jag ville. Ingen mer kemi och svenska för min del, bara mode.

– Beslutet att åka till Florens och läsa mode kändes som handen i handsken.

Det här var sommaren efter studenten och hon delade en tvåa med en kompis, som låg väldigt centralt i Florens. Hon berättar att hon levde ett väldigt bra och roligt liv, men ångrar att hon inte kollat upp andra internationella skolor lite noggrannare.

– Jag vet nu att jag hade tjänat på att gå på en mer prestigefylld skola för att ha ett extra försprång i nästa steg av min karriär, men under mina tre år fick jag grunderna och jag älskade livsstilen i Italien.

– Jag träffade också min nuvarande italienska pojkvän Edoardo där och trots att vi varit ihop i fyra år kan jag fortfarande inte prata flytande italienska, men har de grundläggande kunskaperna.

Dags att chansa

När Emma fått sin kandidat­examen i mode­design började hon känna sig stressad över framtiden. Hennes pojkvän Edoardo bodde sedan två år i New York och Emma ville gärna flytta dit. Hon säger att Florens blivit för litet och Sverige lockade inte längre, men hon hade sina tvivel på sina modekunskaper gentemot alla andras i en konkurrentkraftig stad som New York.

– Men det hade blivit dags för mig att chansa, så för drygt ett år sedan flyttade jag dit.

Emma berättar att när hon först kom till New York låg hennes fokus på att få så många intervjuer som var möjligt och hon skickade runt sitt CV hej vilt till företag, vänner och bekanta. Men hon fick bara ett svar. Från mode­ikonen Nicole Miller.

– Det var ju helt otroligt och intervjun gick bra. Jag lämnade mötet med en månads obetald praktikplats och började redan veckan efter.

Det gick bra för Emma, som fick fortsätta sin anställning. Redan efter en månad jobbade hon back­stage på New York Fashion Week tillsammans med ett design-team och med Nicole Miller.

– Det här var jättestort för mig och det var häftigt att komma in i den kreativa miljön. Jag fick verkligen lära mig allt som har med mode att göra och fick tjänsten som assistent ­designer. Det här var drömmen för mig.

– I dag får jag möjlighet att både designa och påverka delar av kollektionen. Jag älskar verkligen mitt jobb och hoppas en dag bli chefsdesigner, antingen hos någon annan eller för mitt egna märke. Just nu vill jag fortsätta lära mig av Nicole.

Den första tiden delade Emma lägenhet med två amerikanskor på Manhattan, men hyran var löjligt hög och standarden låg, så efter några månader med svidande plånbok flyttade hon från Manhattan till Queens.

– Här är fantastiskt och det finns alla typer av människor och toleransnivån för individen är väldigt hög. Ingen blir förvånad oavsett vad du gör, säger eller ser ut.

Emma tillbringar mycket tid med sin Edoardo, som är väldigt social, så de har ofta projekt på gång. På helgerna äter de gärna middag, lunch eller brunch med vänner eller bara upptäcker nya delar av New York.

– Jag är konstant omringad av intressanta människor med tio gånger så stora drömmar som vad jag har.

– Jag älskar helt enkelt livet i New York.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher