En av de värsta tågolyckorna någonsin i Sverige

Lerum

Kollisionen mellan de två tågen i Lerum är en av de värsta tågolyckorna i Sverige. Katastrofen som krävt flest dödsoffer skedde på grund av ett jordskred i Getå 1918.

På 70-talet skedde en rad olyckor som krävde många dödsoffer. Bland annat dog 15 personer och två skadades allvarligt när ett persontåg krockade med ett godståg mellan Helsingborg och Billeberga 1976.

Men katastrofen i Lerum 1987 var den värsta olyckan på sju år. 1980 inträffade två stora olyckor:

• Den 2 juni dog elva personer och 61 skadades mellan Hinsnoret och Ornäs. Orsakades var att ett tåg passerat huvudsignalerna vid Hinsnoret, trots att dessa stod i stopp, utan att ha inhämtat tillstånd från trafikledningen.

• Redan den 24 augusti skedde nästa stora olycka då ett expresståg spårade ur i Upplands Väsby. Liksom i Lerumsfallet dog nio människor och 39 skadades.

Tre andra tågolyckor som resulterat i många dödsfall har skett i:

• Malmslätt, 16 juni 1912: 22 personer dog och 12 skadades när ett internationellt snälltåg körde in i ett stillastående persontåg.

• Getå, 1 oktober 1918: Den värsta olyckan någonsin i Sverige skedde när ett jordskred på linjen gjorde att ett lok med sju vagnar störtade utför banvallen. Drygt 40 personer dog och ungefär lika många skadades. Det exakta antalet omkomna har inte kunnat fastställas.

• Ställdalen, 13 januari 1956: 20 personer omkom när ett malmtåg krockade med ett persontåg. Olyckan inträffade på grund av ett tekniskt fel som gjorde att malmtåget inte kunde bromsa.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher