GLÄDJE. Inför den kommande julhelgen känner Sybille Birkhorst och Frida Vikström stor glädje. På lördag går startskottet för en givande månad då Stora Lundby församling ordnar Adventsmarknad.
GLÄDJE. Inför den kommande julhelgen känner Sybille Birkhorst och Frida Vikström stor glädje. På lördag går startskottet för en givande månad då Stora Lundby församling ordnar Adventsmarknad.

En givande månad väntar – fylld av julmarknader

Kommunen

Julen närmar sig, vilket i sin tur leder till att de traditionella julmarknaderna avlöser varandra. En av många ordnas i Stora Lundbys församlingshem, där det samlas in pengar till olika stödprojekt.

– Vi deltar i två olika projekt, berättar Frida Vikström, som är diakon i Stora Lunby kyrka.

– Ett är i södra Polen och deras barnhem med bland annat handikappade barn, som vi varit del av i flera år. Det andra är ett årsprojekt i ­Malaysia, som också inriktar sig på handikappade barn.

Det finns en anknytning att det just blev Malaysia då den tidigare kyrkoherden Carl-Gustav Stenbäck har missionerat där och även Frida var volontär i Bethany Home som 23-åring.

– Deras rektor har besökt oss och med egna ord berättat om hur verksamheten fungerar, så arbetet känns nära.

Stort engagemang

Nu satsar Stora Lundby församling på sin årliga advents­marknad, som är nu på lördag. Under åren har man på olika sätt varit engagerad i invandrare och det visar sig under marknaden.

– En kvinna från Libanon är skräddare och syr julgardiner och stabila påsar och en annan kvinna från Kurdistan har bakat lussebullar med saffran från sitt hemland, berättar Sybille Birkhorst, som har hand om second handbutiken och värdinna i församlingshemmet.

– En annan ung man från Afganistan, som bott i Gråbo några år har nu lärt sig svenska och fick nyligen uppehållstillstånd och kunde göra sin första skoldag i livet. Han är timanställd som vaktmästare och hjälper till med korvgrillningen.

I församlinghemmets källare kommer fyra kvinnor från mellanöstern att hålla en skönhetssalong öppen. De erbjuder bland annat klippning, massage och fotvård. Och så putsar kyrkoherde Algotsson skor.

– En liten symbolik, då Jesus tvättade folks fötter, konstaterar Frida.

– På lördag putsar vår högsta ledare människornas skor. Den som vill få sina skor putsade får en fin stund ensam med kyrkoherden.

Middagslotteri

Julgranslotteriet finns kvar, där den som vill skänka en gåva kan göra det. Julgranen fylls av kulor och några ger fina vinster. Blir det ingen vinst får lottköparen alltid en kula.

– Nytt för i år är middagslotteriet, där fem personer öppnar upp sina hem som vinst och bjuder på middag för de som vunnit, berättar Sibylle.

– Den här idén tycker vi är rolig, men börjar i försiktig skala. Det kanske blir fler familjer, som vill vara med, säger Frida.

Just nu pågår för fullt insamlingen till julklapps­granen, som finns för människor som har det knapert. När en gåva skänkts hänger kyrkans personal upp ett rött hjärta i granen.

– Gåvorna har redan börjat komma in och vi rekommenderar någonting mellan 100 och 300 kronor. Det kan vara ett presentkort på mat, eller leksaker till ett barn som kanske annars inte fått någonting, säger hon.

– Det brukar bli ett 50-tal hjärtan och många känner att det känns meningsfullt att skänka någonting. Många har ju det man behöver, men i mitt arbete möter jag många människor med ekonomiska problem och även många ensamma människor

– Jag har förmånen att få lämna över gåvorna och önskar att givaren fått uppleva den glädje som jag ser och känner, när jag gör det.

Under adventsmarknaden kommer även en kalender med det kommande året att säljas. Många av kyrkans folk har varit delaktiga i att ta fram den och fotona är tagna av Jessica Svensson och Ingemar Hansson. Allt är gjort genom ideella insatser.

– Nu säljer vi den för hundra kronor och allt går till våra projekt i Polen och Malaysia, konstaterar Frida.

– Nu ser vi fram mot lördagen med adventsstämning och möten över generationer.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher