Fängelsestraff för övergrepp mot barn

Floda

En man i 65-årsåldern döms till sex månaders fängelse för sexuellt ofredande och sexuellt övergrepp mot barn.
Mannen ska också betala skadestånd på totalt drygt 90 000 kronor till de tre flickor han utsatt.

I våras dömde Göteborgs tingsrätt mannen till sex månaders fängelse för sexuellt ofredande och sexuellt övergrepp mot barn. Domen överklagades till Hovrätten, som nu har fastställt fängelse­påföljden.

Mannen ska även betala 12 000 kronor vardera till två av de utsatta flickorna. Hovrätten höjde skadeståndet till den tredje flickan, från 35 000 kronor till 67 400 kronor.

Övergreppen mot två av barnen inträffade efter att mannen hade varit på en lekplats i en grannkommun med sitt barnbarn. Där träffade de två av de utsatta flickorna, 6 och 8 år. Den dagen och dagen därpå lekte barnen, bland annat hemma hos mannen som då inte bodde i Lerums kommun.

Mannen ofredade flickorna. Han sa till dem att de inte fick berätta för någon, och visade också upp en stor kniv.

Mamman till en av flickorna hörde dem viska om att de hade en hemlighet som mannen hade sagt att de inte fick berätta för sina föräldrar. Hon sa till dem att det inte är okej att ha hemligheter för sina föräldrar, och särskilt inte när det är en annan vuxen som har bett dem att inte säga något. Flickorna började då berätta vad som hade hänt.

Den tredje flickan är närstående till mannen i 65-årsåldern, och övergreppen mot henne har pågått en längre tid. Flickans pappa har berättat att de ofta är hos mannen, som pappan har en nära relation med. Flickan var också ofta hos mannen själv med sitt syskon, och sov ibland över där. Det var under dessa tillfällen mannen har gjort olika övergrepp på flickan.

Skrev brev

Detta uppdagades när mannen skrev ett brev till flickans pappa där han berättade att flickans styvpappa brukade bada naken med henne. Pappan gjorde en anmälan mot styvpappan till socialtjänsten, som dock med anledning av det som stod i brevet, istället riktade misstankar mot mannen i 65-årsåldern. Men socialtjänsten lade ner utredningen.

Då tänkte pappan att de skulle kunna börja umgås med mannen igen. Flickan visade dock tydligt att hon inte ville det. Hon började också berätta för sin pappa om vad hon hade blivit utsatt för.

Flickan har mått fruktansvärt dåligt efter händelserna. Hon drömmer mardrömmar och har svårt att sova.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher