• Foto: CARIN ÖSTERDAHL
    STORA DRÖMMAR. Kattis Palmnäs är sugen på att sprida sin konst utomlands.
  • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
    FÄRGGLATT. Elefantmattor trängs med Emil i Lönnebergatavlor i Kattis Palmnäs arbetsrum.

Flodakonstnären vill nå ut i världen

Floda

Kattis Palmnäs är en person med breda visioner. Från att delta i uppmärksammade välgörenhetsprojekt till att öppna gallerirestaurangen Art i Stockholm tillsammans med krögaren Roy Bråthen.
Nu vill hon sprida sina verk i USA.

Efter att ha gjort sig ett namn på hemmaplan är Kattis Palmnäs sugen på att jaga den stora drömmen i USA. Nyligen besökte hon Kalifornien för att leverera tre av sina tavlor till en kund.

– Jag kände mig hemma direkt, alla var så vänliga, öppensinnade och lite galna, som jag, säger Kattis.

Värdefulla kontakter

Under vistelsen i USA knöt hon värdefulla kontakter med andra konstnärer och curatorer som hon hoppas ska kunna leda till utställningar i framtiden.

– Los Angeles var fantastiskt, och där tror jag verkligen mina tavlor skulle gå hem, de verkar gilla stort, färgglatt och såklart kändisar, vilket jag har gott om i mina verk.

Men ännu står ingen flytt på kartan då Kattis fortfarande har barn i skolåldern. Tillsvidare får arbetsrummet i hennes enplansvilla med utsikt mot Säveån duga. Där trängs färgglada akryltavlor med mattor, väskor och kuddfodral med hennes tryck på. Ofta föreställer konsten kända ansikten som Prince, Zlatan och Diana Ross, men där förekommer även djur- och naturmotiv.

– Det har blivit mycket kändisporträtt för många beställer det, men jag gör även mycket annat.

Färgrika kändisporträtt

Men förutom den uppmärksammade stölden av tavlan Bikini som försvann spårlöst från en utställning på ett hotell i Karlskrona för drygt två år sedan, så är det just stora och färgrika kändisporträtt som hon är mest känd för.

I somras målade hon av hockeyproffset Henrik Lundqvist till förmån för Ronald McDonald Barnfond där han är ambassadör, i samband med deras utbyggnad av Ronald Mcdonald Hus i Göteborg.

– Vi träffades och han signerade tavlan vilket var jätteroligt, himla sympatisk kille den där Henrik. I vår ska tavlan auktioneras ut och jag hoppas såklart den drar in mycket pengar till fonden.

Rädda haven

I höstas deltog hon även i The perfect world foundation gala för andra året i rad. En årligen återkommande gala med syfte att samla in pengar för djur- och naturbevarandeprojekt världen över. I samband med den hålls en konstauktion där olika konstnärer tolkat årets tema vilket i år handlade om att rädda haven.

Blir du aldrig rädd för att hamna i ett välgörenhetsfack när du deltar i så många välgörenhetsprojekt?

Jag har blivit varnad för att hamna i ett välgörenhetsfack och det är därför jag säger att jag måste ha min kvot, jag kan inte tacka ja till precis allting jag blir erbjuden att delta i, säger Kattis och fortsätter:

– Det är viktigt att folk förstår att jag inte bara jobbar med välgörenhet utan det här är faktiskt mitt levebröd. Men jag har inte känt av att det skulle vara så än så länge, utan tvärtom har jag märkt att folk beställer av mig mer istället.

Och för det här året har hon sannerligen fyllt sin kvot, för sin tavla föreställande proffsbrottaren Mikael Ljungberg, som tog sitt eget liv 2004, inbringade hon 125 000 kronor som hans minnesfond och Elaine Eksvärds och Patrik Sjöbergs projekt Tre ska bli noll delade intäkterna av.

Blev berörd

– Det var en irländsk man som ropade hem min tavla föreställande Mikael Ljungberg. Det var en väldigt fin upplevelse att få dela scenen med Mikaels bror Jonas och se hur berörd han blev av min tavla.

Vad står näst på tur för dig nu?

– I år blir det inga fler välgörenhetsprojekt utan nu ska jag fokusera på mina produkter och originalmålningar. Sen vill jag även ha en utställning i Göteborg i början på nästa år.

Och drömmen om USA?

– Jag ska ta kontakt med lite folk jag lärde känna där nu och se vad vi kan göra, men flytten är lagd på is tillsvidare.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det