Företagare i framgång

Stenkullen

Gert Johansson såg ett behov och hittade ett sätt att fylla det. Sedan dess har framgångssagan varit sann.
Förra året omsatte företaget Mark Bric dryga 28 miljoner kronor.

I början av 1970-talet startade Gert Johansson ett företag där han sydde och hade försäljning av barnkläder. Sedan kom textilkrisen och då kunde han inte längre försörja sig och sin familj på att sy barnkläder.

Det behövdes en ny affärsidé.

– Jag funderade och funderade. Och kom på ett nytt system att organisera kläder i butiker. Där fanns det ett behov som jag skulle kunna fylla, säger Gert.

Enkelhet

Han ville att det skulle bli enklare att se vilken storlek kläderna har utan att behöva titta på en märkning någonstans i plagget. Och kom då på idén att tillverka den lilla runda brickan som sätts på en galge för att markera klädstorleken.

– Det fanns ingen maskin som kunde tillverka och trycka klädstorleken på brickan så jag fick bygga en sådan, konstaterar innovatören med ett leende.

Trodde

Han var övertygad om att det var en bra idé, det tog dock lång tid innan verksamheten tog fart och gjorde plusresultat. Det var först i slutet av 1980-talet som företaget gick med vinst.

Vad var det som gjorde att du inte gav upp?

– Jag visste att brickan fungerade, jag hade provat själv, svarar han.

Gert åkte land och rike runt och pratade för sin idé, men han var inte bara i Sverige utan också i andra länder. Och det bar frukt. I dag sker 90 procent av försäljningen i USA. Företaget har dotterbolag i USA och Tyskland.

Mark Bric har 14 anställda i Stenkullen och ytterligare totalt ett 20-tal i dotterbolagen.

Att det är och har varit en framgångssaga är tydligt. Totalt säljer företaget cirka 400 miljoner brickor om året. I verksamheten sker också försäljning av diverse andra trycksaker, och så har man haft ett större fastighetsbestånd som avyttrades för några år sedan. Moderbolag är MB Intressenter, som hade ett resultat på dryga 80 miljoner kronor 2016. Mark Bric hade ett resultat på drygt 6,6 miljoner kronor 2016 och en omsättning på drygt 28 miljoner kronor.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher