Friheten tillbaka – rädda assistansen

Debatt

Personlig assistans var tänkt som en frihetsreform, en möjlighet at leva som andra. Men steg för steg har reformen smulats sönder och reglerna för vilka som har rätt till assistans tolkas allt hårdare. Över 1200 personer i Sverige har blivit av med sitt stöd och många fler har fått stora neddragningar.

De funktionsnedsatta har larmat, anhöriga har larmat och vi liberaler har gjort vårt bästa för att lyssna och föra vidare larmen. För några veckor sedan larmade till och med Försäkringskassan själv och sa att de egna regeltolkningarna blivit så stränga att det kan leda till ”svåröverskådliga konsekvenser”.

Regeringen föreslår nu en tillfällig lag, som ska träda i kraft under våren och som ska sätta stopp för de så kallade tvåårsomprövningarna för dem som har personlig assistans. Det är bra, men det räcker inte. För alla de drygt 1200 personer som redan fått sin assistans indragen förändrar regeringens nya besked inte ett dugg. Det förändrar inte heller något för dem som ansöker om assistans för första gången. De personerna är fortfarande ofta hänvisade till hemtjänst och hemsjukvård, som är något helt annat än assistans. En del får helt lita på hjälp från sina anhöriga.

Den ansvariga ministern Åsa Regnér (S) påstår att den pågående LSS-utredningen ska föreslå en moderniserad lagstiftning med helhetssyn på LSS. Det är dock inte möjligt med de direktiv utredningen har. Regeringen skriver uttryckligen i direktiven att alla eventuella förbättringsförslag inom LSS ska bekostas av besparingar i assistansersättningen. Dessutom kan mer besparingar inom assistansersättningen behöva ske av ”statsfinansiella skäl”.

Liberalernas krav är solklart: Regeringen måste ge nya direktiv till LSS-utredningen. De nya direktiven ska innebära att LSS-utredningen får i uppdrag att föreslå hur lagen kan förtydligas, moderniseras och komma fler till del. Fokus ska vara på goda levnadsvillkor, självständighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning – inte på minskade kostnader inom den statliga assistansersättningen. Åsa Regner har just nu ännu ett gyllene tillfälle att göra om och göra rätt. Statsrådet sitter nämligen som bäst och skriver på regleringsbrevet som skall styra Försäkringskassan under 2018.

Vi Liberaler har ett konkret förslag till ministern. Skriv in två meningar med uppdrag om att ”myndigheten ska aktivt bidra till att öka måluppfyllelserna med insatserna enligt LSS så att personer med omfattande funktionsnedsättningar får möjlighet att leva som andra och att uppnå goda levnadsvillkor. Myndigheten ska utforma insatserna med respekt för den enskildes integritet och självbestämmanderätt och insatserna ska anpassas till mottagarens individuella behov”. Liberalerna vill att LSS och personlig assistans ska återupprättas som den frihetsreform det en gång var tänkt som.

Lill Jansson (L)
kommunalråd

Ingvar Frid (L)
ordförande för Beredningen för välfärd

2 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Är det helt otänkbart att spara in hälften av vad de sk ensamkommande skäggebarnen kostar skattebetalarna varje år ?.
    Om dessa sk barn medför kostnader på ca 40 miljarder årligen,borde man väl man i rimlighetens namn kunna kapa dessa kostnader med ca 20 miljarder ?.

    Dessa pengar skulle kunna gå till de som verkligen behövde hjälp.
    Såsom personer med omfattande funktionsnedsättningar.
    Man mår riktigt illa när våra skattepengar vräks ut över ekonomiska migranter,samtidigt som det skall sparas på dem som verkligen behöver hjälp.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher