Gratis influensavaccin för pensionärer och riskgrupper

Debatt

Det är influensatider och hög tid att vaccinera sig för den som ännu inte gjort det. Vänsterpartiet har föreslagit att pensionärer och riskgrupper erbjuds gratis influensavaccin. Vaccinerar sig gör man främst för sin egen skull, men vi hjälper också varandra att hålla oss friska genom att minska sjukdomsspridning. Influensaepidemier ger en ökad belastning på sjukvården och för äldre, gravida, diabetiker eller hjärt- och lungsjuka kan insjuknande i influensa få allvarliga konsekvenser, med mycket lidande som följd. Det är smart och samhällsekonomiskt lönsamt att erbjuda gratis influensavaccin till dem. Vi vet att många pensionärer måste vända på slantarna och risken finns att de avstår från vaccinet.

De allra flesta landsting i landet erbjuder redan gratis vaccin till riskgrupper. Men vi får inte stöd för vår uppfattning i regionfullmäktige och fick häromdagen avslag på vår motion. Trots att vi har stöd av de hälso- och sjukvårdsnämnder som fått yttra sig och av pensionärsorganisationer och patientföreningar. Västra Götalandsregionens styrs av borgerliga partier och Miljöpartiet och de säger nej. Det är verkligen beklagligt att vi inte kan få gratis influensavaccin för dem som behöver det bäst.

Eva Olofsson (V)
regionråd

Jessica Wetterling (V)
Mölndal, ledamot i regionfullmäktige

4 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher