Foto: Daniel Elfvelin

Hallen kan blir 25 miljoner kronor dyrare

Lerum

Den nya idrottshallen på Dergården måste bli större och budgeten ökar med 25 miljoner kronor. Det är i alla fall premisserna om kommunen inte ska behöva starta ett tidskrävande arbete med att tänka om och bygga enklare. Idag tar politikerna i kommunstyrelsen beslut om de förändrade förutsättningarna.

Under den senaste tiden har en del förberedande markarbeten utförts för att kunna påbörja bygget med den nya hallen, men just nu är det stopp i arbetet. För att kunna gå vidare krävs ett nytt politiskt beslut då kommunstyrelsen måste säga ja till kostnadsökningen från 120 till 145 miljoner kronor. De oförutsedda utgifterna har <tillkommit efter diskussioner med dem som ska bruka hallen.

– Förslaget har vaskats fram genom ett bollande med sektor lärande och föreningarna, säger Erik Seilinger, som nu bytt jobb men som fram till i fredags var kommunens projektledare.

24 olika punkter

Kraven och önskemålen presenteras i 24 punkter. Flera punkter handlar om tekniska möjligheter, som exempelvis väldimensionerade och smart planerade ljud- och ljusanläggningar. Andra punkter handlar om planlösningsfrågor, bland annat efterfrågas ett rum som kan användas till teorigenomgångar, föreläsningar och konferenser. Två av punkterna berör också handikappanpassning och säkerhet. Kravet är att minst två omklädningsrum ska vara tillgängliga för personer med funktionshinder. Det behövs också en bred dörr in till hallen, bland annat för att räddningstjänst och ambulans ska kunna ta sig in.

Förutom den ökade kostnaden innebär förslaget även att man måste öka bruttoarean med cirka 1 000 kvadratmeter, vilket betyder att ytan ökas med 27 procent. Storleksökningen kräver inga förändringar i detaljplanen, även om det till exempel komplicerar bygget av garaget under hallen.

Idag, onsdag, ska kommunstyrelsen ta ett beslut och i väntan på politikernas besked har tidsplanen förskjutits något.

– Tanken var att vi skulle ha börjat att hägna in området nu och påbörja markarbetena den här veckan, säger Erik Seilinger.

Ett ja från politikerna innebär att kommunen kan skriva kontrakt med entreprenören för steg två av byggnationen. 

– Det behövs mer pengar om förslaget ska kunna genomföras och blir det stopp så får vi göra om, konstaterar Erik Seilinger.

Målet är att hallen ska stå klar våren 2019. Ett nej betyder förseningar.

– Min bedömning är att politikerna är angelägna om att tidsplanen hålls, säger Annika Sjöberg, chef på sektor lärande, och fortsätter:

– Det finns ett behov både för gymnasiet och idrottsklubbarna, kommunen har ingen publikhall, och det har varit ett stort och välgrundat beslut att bygga. 

Hon konstaterar också att hallen är ett vallöfte, men beklagar att politikerna hamnat i ett läge där det är svårt att backa. Förutom att det skulle påverka tidsplanen skulle det även betyda att man får sikta in sig på en enklare typ av hall.

Annika Sjöberg förklarar att den ökade kostnaden inte per automatik betyder att hallen blir onaturligt dyr, utan tror snarare att arbetet med underlag gick för snabbt och skedde för skissartat. 

– Det är ingen kritik mot den som har gjort kalkylen utan vi behöver bli bättre på att ta fram underlag. 

6 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Roligt för oss kommuninvånare att man vågar satsa lite för ovanlighetens skull. I jämförelse med lillebror Partille är mycket i Lerum av karaktären insomnad status quo. Hoppas att detta är inledningen på en mer positiv och optimistisk anda när det gäller utvecklingen av kommunen!

 2. Hehe.
  Tur att ju inflödet av kompensregnet gör att vi får en bred skattebas.
  Undra hur mycket nettovinsten per nyanländ att nu.
  100 000/man.
  Borde vi inte ta in ännu fler nu?
  Tar vi in 1000 st så blir det ju 100 miljoner.
  Då blir ju hallens totala kostnad bara 45 milj för oss andra.
  Precis som MP, S,Lu,C sa 2015.

 3. Nä – 25 miljoner är ju inte så mycket…

  Vad är det för inkompetenta personer som inte gjort ett bättre underlag för bygget, som diskuterats så länge? Om denna 20%iga ökning av kostnaderna varit med från början, hade beslutet om byggnation fattats då?

  Men det är ju bara mina skattepengar som går åt, och alla andra Lerumsbors.

  • 20%? Det har ju gått från 45 miljoner till 145 miljoner, och nu vill de lägga på 25 miljoner till!

   Tycker faktiskt att det är synd om de två borgerliga partierna (C och L) som sitter fast i Lyxfällan. Men de blir ett minne blott efter valet 2018. Då kan de glömma sina betalda kommunalrådsposter, väljarna glömmer inte så lätt!

 4. ”Kostnaden beräknas bli 45 miljoner kronor, och hallen kan stå klar 2018.”
  LT 4 mars 2015

  Den socialdemokratiska majoriteten (S, Mp, C och L) levererar….

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det