GLATT. Ingegerd Gunnarsson var den som stöpte ljus på övervåningen inne i biografhuset i Tollered. Vid sin sida har hon hemslöjdsföreningens kassör, tidigare ordförande, Gunilla Stenvall.
GLATT. Ingegerd Gunnarsson var den som stöpte ljus på övervåningen inne i biografhuset i Tollered. Vid sin sida har hon hemslöjdsföreningens kassör, tidigare ordförande, Gunilla Stenvall.

Hantverksdagar i Tollered

Tollered

Hundratals människor strömmade ut och in genom dörrarna till Flygeln, Gamla kontoret och biografhuset när det under lördagen var hantverksdagar i Tollered.
I morgon, söndag finns det en ny chans.

– De här dagarna är basen i vår verksamhet, säger Noomi Ryberg och får medhåll av Barbro Lindström.

– Det är så roligt att vi kan visa upp hemslöjd i så många olika former. Allt från träslöjd till vävning och ljusstöpning.

Många som tagit sig till Skallsjö Nääs hemslöjdsförenings hantverksdagar verkade sugna på en fika. De fem kvinnorna i köket hade fullt upp.

– Vi har bakat allt själva och var här klockan nio i morse för att göra smörgåsarna klara, berättade Anne-Marie Alfjorden.

– Vi har gjort hundra mackor, men nu är vi lite rädda att de inte ska räcka.

Temat för dagarna var väskor och västar och det fanns det en hel del att titta på. Bland annat en handväska från 40-talet som tillverkats i papp. De många utställarna och hemslöjdarna hade mycket annat att bjuda på. Framför Rigmor Angrell Jonasson fanns ett imponerande bord med vackert stickade strumpor.

– Där ligger minst ett 50-tal par med sockar men också ganska många mössor, säger hon.

– Jag började sticka de här sakerna efter förra utställningen. Det är främst på mornarna jag stickar, eftersom jag vaknar tidigt.

Många hade också samlats runt bordet med ett enormt fotografi. Det var tagit 1933, när Nääs Fabriker firade 100 år. Bland de 333 personerna syns en flicka, som då var 14 år.

– Vi har lyckats, genom intervjuer och kyrkböcker, få fram samtligas namn och vet att den lilla flickan fortfarande är i liv, men bor inte kvar i Tollered, säger Sven-Olof Danielsson, som är en av de nio som under ett års tid arbetat med att ta fram namn, födelseår, bostadsadress och yrke.

– Det har varit mycket luskande, men väldigt roligt.

Nu har utställningen stängt, men öppnar åter i morgon, söndag, för den som vill uppleva hantverksdagarna i Tollered.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher