• Jerry och "The Jerry Scheff Lakland Signature Bass"
  • Jerry Scheff och artikelförfattaren
  • Boken "Way Down - playing bass with Elvis Presley, Bob Dylan, The Doors and more"

Jerry Scheff – från världens stora scener till Lilla Ön i Floda

Floda

Lerums kommun är på väg att kanske få en världsberömd invånare – Jerry Scheff. Han har planer på att bosätta sig i Floda. Vem är då Jerry Scheff och varför just Floda?

Jerry (född 1941) är musiker och troligen mest känd som Elvis Presleys basgitarrist mellan 1969 – 1977. Han har även spelat och turnerat med storheter som Bob Dylan och The Doors. Att lista alla de skivinspelningar med kända artister där Jerrys basspel hörs låter sig inte göras. Några exempel: Neil Diamond, Elvis Costello, Nancy Sinatra, Sammy Davis Jr, Linda Ronstadt och många, många fler.

Hur hamnade han då i Floda? Flodabon Ulf Nilsson i Cadillac Band har under turnéer i USA blivit mycket god vän med Jerry Scheff. Våren 2017 bestämde sig Jerry för att bryta upp från sin dåvarande adress i Skottland. USA var inget alternativ ”så länge Donald Trump är president”.

Efter att ha funderat på olika tänkbara kommande adresser, bland annat Berlin, bestämde han sig för att testa Sverige och Floda. Han har tidigare besökt Sverige och fått ett mycket gott intryck. Första gången var 1978 då han var på turné med Bob Dylan. De två sista spelningarna var på Scandinavium i Göteborg.

Då och då ställer Jerry upp med sin elbas (av märket Lakland) i Cadillac Band runt om i Sverige. Han har också ställt upp på en del intervjuer med radio och tidningar runt om framför allt i södra Sverige. Jag fick en två timmars pratstund med Jerry den 22 oktober i The TCB House Of Music på Lilla Ön i Floda. (TCB står för Elvis myntade motto ”Taking Care Of Business”). Det är litet speciellt att prata med Jerry eftersom alla år nära hög musik gjort att hans hörsel fått ta mycket stryk.

Jerry Scheff har verkligen gjort en musikalisk resa. Han spenderade ungdomsåren i Kalifornien där hans stöttande mamma Lois och musicerande äldre bror Bill fick in honom på musikspåret. Han började med tuba och ståbas under skolåren och i marinen tillkom signalhorn. Redan som 15-åring började han spela på svarta jazzklubbar. Förebilder var bland andra Miles Davis och John Coltrane. Han var helt såld på de svartas musik och rattade till exempel in svarta R&B-radiostationer i Oakland. Han var som vit avvikande på jazzklubbarna och önskade till och med tidvis att han var svart. När rock´n´rollen slog igenom i mitten på 50-talet hade Jerry inte mycket till övers för varken Elvis eller rocken över huvud taget.

Efter hand fick Jerry rykte om sig som en mycket duktig basgitarrist. Mängder av studiojobb dök upp. Under 60-talet hade han tre uppsättningar instrument. En budfirma fick köra dessa till olika inspelningsstudios. En telefonagentur skötte bokningarna.

– Jag jobbade 24 timmar om dygnet.

Det var nu hippietider och Jerry var själv åt hippiehållet med långt hår, mustasch, avklippta, jeans och användare av det allt vanligare tillbehöret droger. Långa inspelningssejourer krävde uppiggande tabletter.

En av de musiker Jeff jobbade tillsammans med var gitarristen James Burton. Denne hade imponerats av Jerrys basspel. Någon gång 1969 ringde Burton upp Jerry och sa att Elvis Presley hade fått tillbaka lusten att uppträda live. Han hade bett Burton sätta ihop ett band – The TCB Band. Han frågade om Jerry var intresserad. Jerry tvekade för Elvis musik var ju inte hans grej. Men han gick med på en audition. När han träffade Elvis ändrade han efter hand uppfattning om honom. Elvis var respektfull, vänlig, rak och full av humor. Jerry sa okej till medverkan i TCB Band. Något han inte ångrat. Sedan ingick han i ”Cirkus Elvis” ända till dennes död 1977.

Jerry medverkar på en mängd Elvisskivor och shower och har spelat på de riktigt stora scenerna runt om i världen. Jerry har beskrivit detta i sin bok ”Way Down” som verkligen kan rekommenderas. Jerry har sett de stora elefanterna dansa och boken innehåller mängder av minnen och historier från hans musikerliv nära de stora stjärnorna. Historier som inte alltid är så positiva.

Jerry kommer framöver att vistas mycket på Lilla Ön i Floda. Han kommer då och då att medverka på olika spelningar och quizkvällar samt ställa upp på frågestunder med mera.

  • Göran Bohlin
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher