Kan man lita på kommunens information?

Debatt

Säkerligen kan man det i regel, men inte alltid. Låt mig berätta om ett aktuellt fall.

I LT 20/9 refererades den kraftiga kritik som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktat mot Lerums Sektor stöd och omsorg. Och som sektorchefen, Christina Alvelin, erkände vara högst befogad.

I Lokalpressen 25/10, sid 7, under rubriken “Ordning och reda i äldreomsorgen” var det helt andra tongångar. En ren hyllning till sektorn för vad den gjort och planerar att göra. Hur hänger detta ihop?

Jo, så här. Jag lyckades från Lerums kommun lätt få fram den förbluffande sanningen, nämligen att texten i Lokalpressen inte var en tidningsartikel utan en annons (!) betald av Lerums kommun. Utarbetad av en av kommunens egna informatörer på sådant sätt att den liknade en tidningsartikel. Och uppenbarligen godkänd inom organisationen

Sedan dess har ytterligare en annons på samma tema införts i vilken bland andra kommunalrådet Eva Andersson uttalar sig. Ytterligare en annons är planerad.

I och för sig är sådana här annonser numera ganska vanliga och ingenting att reagera på. Dock under en viktig förutsättning, vilken saknas i Lerums fall. Det är nämligen etablerad praxis att man tydligt anger att det rör sig om en annons. Och vem som är annonsör.

Så gör inte Sektor stöd och omsorg. I stället lägger man i slutet av annonserna in en kryptisk text “Annonssamarbete med” (med så litet typsnitt att jag fick ta fram förstoringsglas) samt Lerums logga i minsta storlek. Att denna information skulle betyda att texten var en annons, övergår mitt förstånd. Jag har talat med ett antal personer. Ingen av dem hade över huvud taget observerat “upplysningen”. Sedan jag uppmärksammat dem på denna, visade det sig att ingen tolkade den på det sätt som sektorn tydligen avsett.

I och för sig förstår jag att man – efter IVO:s hårda kritik – känner ett behov av att rehabilitera sig. Men varför gör man det på ett så här vilseledande och oetiskt sätt? I stället för att öka förtroendet riskerar man nu att uppnå det rakt motsatta genom den debatt och den misstro som annonserna kan ge upphov till.

Lerums kommun är naturligt ytterst ansvarig för vad som skrivs i dess namn. Vad tänker kommunledningen göra för att det här informationshaveriet inte ska upprepas? Med andra ord för att invånarna i Lerum fortsatt ska kunna lita på kommunens information.

Sven-Åke Svenberg

9 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Svar till Sven-Åke Svenberg

  Roligt att du läst annonsen i Lokalpressen. Sektor Stöd och omsorg har valt att köpa tre annonser i Lokalpressen för att informera om de utmaningar och det förändringsarbete som sektorn står inför. Detta då Lerums kommun inte själva har en egen tidning som når ut till alla invånare.

  Som framgår i annonsen så är det ett gediget arbete som ligger framför oss i sektorn och jag har valt att rekrytera en biträdande sektorchef för att bistå mig i dessa utmaningar. Det har absolut inte varit någon hemlighet att vi köpt annonserna och det ska alltid vara tydligt för läsaren vem som står bakom materialet. Du gör en tolkning av texten att det är en hyllning till sektorn och jag tänker att jag kan inte styra hur läsarna väljer att uppfatta information, men syftet med annonsen är att ge invånarna i Lerums kommun aktuell information. Vi har bett att Lokalpressen Lerum förstorar texten: ”Annonssamarbete med …” när vi annonserar på liknande sätt i framtiden. Den sista annonsen i denna serie om äldreomsorgen kommer 22 november.

  //Christina Alvelin, sektorchef Sektor stöd och omsorg

 2. Jag tror inte att politikerna har så mycket inflytande över detta.
  Det är nog så att kommunaltjänstemännen på Bagges torg är ett eget ”frälse”.

  Distansen mellan oss vanliga skattebetalare i Lerum och detta frälse har aldrig varit så stort som nu. Jag vet inte vem det är som styr denna koloss, men knappast är det politikerna.

  Gång efter annan så tas det helt oförsvarliga beslut, Sven Åke har pekat på sektor stöd och omsorg, andra insändare har pekat på olika trafikprojekt med gupp och livsfarliga kanstensöverkörningar för tvåhjuliga fordon eller trafikfällan vid Riddarsten som har orsakat en dödsolycka och inte har fått en säker lösning ännu. Man bygger en lekplats mitt i en pulkabacke utan att ha underlag för konsekvenserna, vilket man hade kunnat få genom att fråga de som har barn i närområdet.

  Själv har jag irriterats över projektet ”Sveriges bästa miljökommun 2025” som bra är ett teoretiskt jippo som kostar massor av skattekronor och kommunaltjänstemännens arbetstid.

  Vi bor i en fantastisk kommun som har helt underbara förutsättningar med fantastiska naturresurser och närhet till arbetstillfällen, sport och kultur i vår grannkommun Göteborg.
  Ta vara på detta!!!!

  PS

  Hoppas det kan komma en tillräckligt stark person(er) som slår näven i bordet och säger stopp och låter utreda vad man sysslar med på detta kommunalkontor.
  En bra förebild är Floda Bid som har skapat en dialog mellan medborgare och näringsliv i Floda, trots motstånd från kommunalkontoret på Bagges Torg och gjort Floda Centrum till något riktigt bra, vilket man knappast kan säga om Lerums Centrum.

  Kristian Pedersen

 3. Kommunens skattebetalare pröjsar dolda annonser för att den politiska majoriteten skall få ut sitt budskap! Skrämmande men inte förvånande, Lerums Socialdemokrater med stöd av Mp, C och L har lärt sig av storebror Muteborg!

  Hur länge skall detta pågå?

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher