Arkivfoto: Per Anger

Landstingsanställd misstänkt för bedrägeri

Kommunen

En anställd på Västra Götalandsregionen misstänks ha lurat arbetsgivaren och därmed skattebetalarna att betala för ett kök i hans privatbostad.
Nu åtalas mannen misstänkt för bedrägeri.

Den åtalade mannen, som bor i Lerums kommun, har bland annat arbetat med byggarbeten för landstingets sjukhusbyggnader.

Enligt kammaråklagare James von Reis har han i sin yrkesroll ”orättmätigt förmått arbetsgivaren att betala inköpskostnaden för privat köp av köksinredning”. Kostnaden för köket var nära 140 000 kronor.

Fixade med pappren

Lerumsbon pratade med en man som är anställd på ett stort byggföretag och bad honom fixa med pappren så att det såg ut som att köpet gjordes genom byggföretaget. Kostnaden redovisades sedan av både byggföretaget och Västra Götalandsregionen, för att det skulle se ut som att kostnaden hörde till ett verkligt och pågående projekt som utfördes på Östra sjukhuset.

Enligt stämningsansökan, som nyligen lämnades in till Göteborgs tingsrätt, åtalas Lerumsbon för bedrägeri. Mannen på byggföretaget åtalas för medhjälp till bedrägeri.

Båda männen erkänner brott.

Vill ha skadestånd

Västra Götalandsregionen yrkar skadestånd av männen på totalt 178 222 kronor, dels kostnaden för inköp av köket och dels för kostnaden för utredningen av brottet.

Byggföretaget yrkar på att männen ska betala skadestånd på 119 380 kronor. Beloppet avser företagets kostnad för utredning av brottet genom en extern utredare, vilket anses ha varit nödvändigt för att klarlägga hur bedrägeriet doldes i bokföringen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det