Foto: Carin Österdahl
I SITT RÄTTA ELEMENT. I galleriet på Nääs Konsthantverk trivs Mats Jansson som bäst.

Mats Jansson får årets kulturpris

Nääs

För sitt arbete och stora engagemang kopplat till konstverksamheten på Nääs tilldelas projektledare och curator Mats Jansson Lerums kommuns kulturpris 2017.
– Jag är jätteglad för priset och vad det innebär för Nääs Konsthantverk, säger han.

Det är dock inte bara Mats engagemang för Nääs konsthantverk som omnämns i juryns motivering. Hans internationella insatser att sätta nordisk konst på kartan genom en rad turnerande konstutställningar lyfts också fram, samt initiativet till flera EU finansierade projekt, däribland Nääs Körfestival som hade premiär i slutet av augusti.

– Det blev ett lyckat arrangemang som vi kommer att köra både 2018 och 2019, säger Mats och fortsätter:

2019 står Västra Götaland värd för en stor internationell körfestival och det vill vi såklart delta i.

Även om Mats Jansson är mest känd för att lyfta fram konst, så är han inte främmande för att stå bakom staffliet men den egna konsten blev aldrig någonting som han valde att satsa på.

Jag har gått en grundläggande konstutbildning men sedan valde jag att studera vidare på Journalisthögskolan i Göteborg. Därefter började jag skriva om konst och så småningom blev jag curator och projektledare inom konstvärlden.

Det var åttiotal och Mats uppmärksammade att det fanns ett tomrum på den internationella marknaden när det kom till konsthantverk och gjorde det till sin uppgift att lyfta fram svenskt konsthantverk utomlands.

Jag har jobbat mycket med internationella projekt. Bland annat flera nordiska vandringsutställningar i Rom, Bologna, Tirana, Durban och London. Senast var jag projektledare och curator för en stor nordisk glaskonstutställning på Pera Museum i Istanbul.

För Mats är konsten en väsentlig del av hans liv. Han är inte uppvuxen i en klassisk konstnärsfamilj utan det var genom museibesök som ung man som hans intresse för konst formades.

”Brygga ut i världen”

Det blev en brygga ut i världen för mig på samma sätt som litteratur och musik kan vara. Jag tänker ofta på konstens förmåga att väcka existentiella frågor, skapa drömmar, visa andra vägar och ge nya tankebanor.

Idén till Nääs Konsthantverk växte fram under tiden som han jobbade med en stor utställning av västsvenska konstnärer i Rom strax efter att han slutat som marknadsförare av Göteborgs internationella Konstbiennal.

Som frilansande curator behövde Mats en bas och det fanns en ledig lokal på Nääs. Familjen hade då bott i Tollered en tid och genom sin fru Lena Nilsson, som är glaskonstnär, hade han knutit kontakter med lokala konstnärer.

– Tillsammans med bland andra textilkonstnären Annika Andersson, även hon från Tollered, öppnade vi Nääs Konsthantverk 2002. Då fanns det redan en scen för lokala konstnärer på galleri Rosengången. Därför blev vår profil i huvudsak nordisk och under åren har vi presenterat många utställningar och projekt med nordiska konstnärer.

Har du någon utställning ni haft som ligger dig extra varmt om hjärtat?

Det är en svår fråga, det är många som har berört mig på olika sätt. Men Anders Ljungberg skulle jag gärna vilja se ställa ut här igen. Hans konstnärskap är väldigt inspirerande och handlar mycket om relationerna mellan människa, ting och rum.

I motiveringen nämner juryn att ditt engagemang har satt Nääs och Lerum på kartan, hur känns det?

– Det känns ju väldigt roligt, det är ett erkännande, inte bara för mig utan för alla som är involverade i verksamheten på Nääs.

Och med dryga 35 000 besökare och tjugo utställningar om året pågår ständigt nya spännande projekt för konstälskare att ta del av på Nääs.

– Jag vill inte avslöja för mycket då det tar udden av överraskningsmomentet men ett projekt som just nu börjar ta form har att göra med ljuskonst, säger Mats och ler hemlighetsfullt.

Priset delas ut den 26 november i samband med en konsert i Dergårdsteatern.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det