Foto: Carin Österdahl
FÖRSTA SKOLAN. Byggledare Bertil Nordberg och projektledare Emelie Hansson vid tomten i Öxeryd där den första förskolan ska byggas.

Nu görs upphandling för nya förskolorna

Lerum

Upphandlingen omfattar bygget av fyra nya förskolor i Lerums kommun och nu är jakten på rätt byggföretag för jobbet igång.

Den förskola som är först ut att byggas är förskolan i Öxeryd, som kommer att ha fyra stycken avdelningar fördelat på cirka 800 kvadratmeter. För den har kommunen en investeringspott på dryga 34 miljoner kronor. Bertil Nordberg är konsult hos Lerums kommun och byggledare för förskoleprojektet.

– Byggkostnaden som vi tänkt för samtliga fyra förskolor ligger på mellan 120-140 miljoner kronor, säger han och fortsätter:

– Men för den sista byggnationen står det till exempel fyra till åtta avdelningar. Hur många avdelningar det blir i slutändan kommer givetvis att påverka kostnaderna.

Om allt går enligt tidsplan kommer bygget av Öxeryd att dra igång i april 2018. Därefter följer bygget av en förskola med åtta avdelningar i Gråbo och en i Hallsås med sex till åtta avdelningar. Den sista och fjärde förskolan har ännu inte fått en bestämd placering annat än att den ska byggas i Lerum och tillhandahålla fyra till åtta avdelningar, och förhoppningsvis stå klar sommaren 2020.

Strategisk partnering

Inför denna upphandling väljer kommunen att ingå ett så kallat strategiskt partneringavtal med den total- entreprenad som kommer att landa jobbet.

I korta drag innebär strategisk partnering att beställaren handlar upp en totalentreprenör för att genomföra flera projekt tillsammans med beställaren under flera års tid. Fördelen  med samarbetsformen är att man kan utveckla och dra lärdomar av respektive projekt och sedan överföra dem till nästa med hänseende till tid, funktion, ekonomi, utformning och teknik.

Bertil har jobbat med strategisk partnering tidigare och ser många fördelar med samarbetsformen:

– För mig handlar det om att bilda ett bra team i ett tidigt skede och att vi sätter upp funktionskraven tillsammans med totalentreprenören, samt har fortlöpande dialog och ett nära samarbete under hela projektets gång.

Bertils kollega, Emelie Hansson, samt kommunens ombud och projektledare för förskoleprojektet, instämmer:

Diskuterar tillsammans

– Ja, precis. Oftast så sitter man ju som beställare på ena sidan och totalentreprenör på andra sidan, det blir ett vi och dom, och det är det vi vill komma förbi, säger hon och fortsätter:

– Med strategisk partnering diskuterar man ändringar och tillägg tillsammans vilket ger oss mycket större möjlighet att påverka slutresultatet och är det någon som har missat något så får inte någon av partnerna betala mer för det.

En annan aspekt av avtalsformen är att efter upphandlingen av en total- entreprenad är klar så ska en projekteringsgrupp tas fram där kommunen ingår och kan komma med synpunkter om vilka konsulter, underentreprenörer och leverantörer som entreprenören ska ta in.

– Vi ser såklart gärna att de jobbar med lokala företagare, säger Emelie.

Vidare har projektet delats in i två faser, fas 1 vilket är planering- och projekteringsfasen, och fas 2, vilket är produktion- och överlämningsfasen. Under båda faserna har kommunen möjlighet att ta en timeout eller avbryta ett projekt.

”Bra team”

– Det måste vara ett bra team, märker vi att vi inte kommer överens, eller att vi inte hittar någon bra nivå på det hela måste vi kunna säga stopp, vi vill inte gå vidare, säger Emelie.

Byggföretag som är intresserade av att lägga ett anbud har till och med slutet av november på sig att göra det och i förfrågnings- underlaget går det även att läsa mer om vem Bertil och Emelie är och vad de kan tillföra till projektet.

– Det här blir lite som ett anställningsförhållande oss emellan, säger Bertil. De frågorna vi ställer till entreprenörerna ska de också få ställa till oss. Det är viktigt att vi hittar ett bra team som har förtroende för varandra.

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Varför hålla på med krångliga upphandlingar när man bara kan ta nån byggare som verkar trevlig? Så som man gjort med flyktinglägenheterna i Sjövik, alltså. Dennis Jeryd säger ju sig vara ”förvånad” över att det inte är tillåtet att strunta i LOU.

    Upphandlingsskadeavgiften står ju ändå skattebetalarna för, och kompisarna på Konkurrensverket kan inte heller riva upp beslutet.

    Kör så det ryker!

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det