Arkivfoto: Daniel Elfvelin
Det skiljer bara några poäng mellan de tre bästa lagen inför världscupavslutningen i matchracing. Anna Östling kan försvara förra årets titel.
Arkivfoto: Daniel Elfvelin
Det skiljer bara några poäng mellan de tre bästa lagen inför världscupavslutningen i matchracing. Anna Östling kan försvara förra årets titel.

Östling har chans på ny världscupseger

Segling

Sydkoreanska Busan har inte varit någon favoritplats för matchracingseglaren Anna Östling. Men i förra veckans världscuptävling blev det ett brons och nu är det vidöppet i medaljstriden inför den sista deltävlingen i Frankrike om knappt en månad.

Även om Anna Östling och hennes team har stått på pallen även tidigare i Busan har man haft problem med de skiftande vindarna. Den här gången hittade man dock en strategi som fungerade. De tog en fin skalp genom att slå holländska världscupledaren Renée Groeneveld i kvartsfinalen men föll sedan mot danska Trine Palluda i semifinalen.

– Danskorna var snabbare än oss i lättvinden och trots jämna starter och jämna race så hade vi svårt att ta ledningen och hon vann med 2–0. Vi är dock supernöjda med kvarten som gick dagen innan mot det holländska teamet som leder WIMS (Women’s International Match Racing Series), där briljerade vi och vann med 3–0, säger Anna Östling. 

I bronsmatchen blev det seger med 2–0 mot Pauline Courtois från Frankrike

– Vi vill ju alltid nå högst upp på pallen men är ändå nöjda med vad vi presterade och framförallt så hade vi en väldigt bra vecka när det handlar om teamarbete och känslan i teamet.

Flytt med kort varsel

Team Östling ligger trea totalt inför den sista deltävlingen som avgörs i Frankrike den 11 till 16 december. Segern är fortfarande inom räckhåll då man bara har två poäng upp till Trine Palluda och ytterligare en poäng upp till Renée Groeneveld. Men det finns en risk att det blir en upplösning med ett decimerat antal team.

– Finalen skulle ha gått i Västindien nästa vecka, men på grund av orkanerna som förstört öarna så flyttades den sista tävlingen med kort varsel och vi vet att en del team inte lyckats få ihop det. Vi satsar på att åka och målet är att vinna sista tävlingen och se om det räcker till WIMS-seger i år igen.  

Prispengarna indragna

Dessutom kan startfältet påverkas av att prispengarna är indragna. När Team Östling vann världscupen förra året var vinstsumman motsvarande cirka 230 000 kronor, men i år saknar touren sponsorer. Under flera år höll en amerikansk företagare hela serien under sina vingar och sedan han dog förra året har arrangörerna brottats med ekonomiska problem.

– Vi gör inte det här för pengarnas skull utan för att det är en skitkul grej som vi gör tillsammans. Men det är klart att vi önskar att det gett lite mer för all den tid vi lägger ner och då hade vi kunnat lägga ner ännu mer tid, säger Anna Östling.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher