Foto: Daniel Elfvelin
Robert Reimby
Foto: Daniel Elfvelin
Robert Reimby

Reimby får certifikat för eget kampsportssystem

Kampsport

Under flera år har Robert Reimby instruerat kampsport runt om i världen. Via en stor världsorganisation har han nu fått certifikat för ett eget självförsvarssystem.
– Jag är jättestolt och hemskt lycklig över att ha blivit så erkänd. För mig känns det som att jag kommit upp till level 1 000, säger han.

Det var på ett internationellt seminarium i Lund som Robert Reimby fick ta emot ett så kallat letter of recognition av World Hoku Shin Ko Ryu Bujutsu Federation.

– Det är rätt unikt för det är inte vanligt att man blir certifierad när man är så pass ung som jag är, de flesta är i 70-75-årsåldern, säger 53-åringen från Gråbo.

För att bli certifierad måste man ha gjort sig ett stort namn internationellt och meriterade mästare bedömer teknikerna. I praktiken handlar det om att kunna presentera en typ av självförsvar som fungerar i verkligheten. Phoenix Self-Defence system är namnet på Robert Reimbys självförsvarssystem.

– Det handlar om hur man tar hand om bråkstakar, både med och utan vapen, och bedömningen är att mitt system är väldigt effektivt, säger han.

Lång erfarenhet

Robert har en bakgrund inom en rad kampsporter. Han tog sin första grad 1971 och är idag mästare i fyra stilar – karate-jutsu, bujutsu, jujutsu och iaido. Sedan flera år tillbaka bedriver han sin verksamhet genom sin klubb i bygdegården i Gråbo.

Han har själv fått användning av de kunskaper han lär ut vid flera tillfällen. Robert berättar att många års kamp- sportsträning gjort honom mera vaksam och han beskriver hur kroppen reagerar instinktivt i hotfulla situationer. På krogar har han agerat när män inte, som han uttrycker det, förstått ett nej från tjejer. Två gånger har han också fredat sig själv. Vid det ena tillfället blev han påhoppad av en berusad eller drogpåverkad man på ett hotell, och vid det andra tillfället höll han på att bli fräckt bestulen på sitt bankomatkort.

– Det var en gång i slutet på 80-talet när jag skulle ta ut pengar på Vårväderstorget. Jag såg en grupp killar bakom mig men sen tänkte jag inte mycket mer på det. Plötsligt såg jag en hand sträcka sig mot mitt kort. Jag reagerade och rätt som det var låg tre killar på marken och en fjärde sprang därifrån, minns Robert.

Utländska gäster

Nyligen var han på en stor självförsvarsmässa i Tyskland där han instruerade poliser och militärer från hela Europa. I början på nästa år väntar resor till England och Kanada och i slutet på juni nästa år kommer en grupp tyskar på besök till Gråbo. Sannolikt kommer även fler utländska gäster och Robert ska även bjuda in de andra kampsportsklubbarna i kommunen. Hans filosofi är att alla har något att lära av varandra.

– Utomlands finns inga murar, det handlar inte om att ”det som jag håller på med är bättre än det du håller på med”. Jag önskar att vi kunde bli bättre på det även i Sverige.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher