Foto: Daniel Elfvelin
Foto: Daniel Elfvelin

Renoveringen av Vattenpalatset läggs på is

LERUM

De budgeterade pengarna för att göra de stora renoveringarna som krävs i Vattenpalatset räcker inte till. Den nya uppskattningen pekar på kostnader upp till 90 miljoner kronor och följden kan bli att bygga en helt ny anläggning.

Efter långvariga problem och flera års utredningar beslutade politikerna förra året att avsätta 30 miljoner kronor för att byta ut hela vattenrenings- och ventilationssystemet mellan 2017 och 2019. Vidare utredningar fick kalkylen att peka uppåt och renoveringen sköts på framtiden. I våras beräknades arbetet till minst 46 miljoner kronor, men redan då kom en förvarning om att siffran riskerade att stiga ytterligare.

Efter de senaste undersökningarna ställs politikerna inför ett nytt faktum. Nu är uppskattningen att en renovering skulle kosta mellan 75 och 90 miljoner kronor, och det får dem att vänta med det stora beslutet om vad som ska hända med Vattenpalatset. Alternativet att slopa en omfattande renovering och istället bygga en ny anläggning tycks komma allt närmare, men kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd (S) vill inte gå händelserna i förväg.
– Det är många frågor vi vill ha svar på, säger han.

Väntar på fakta
I vår tar politikerna upp ärendet igen och fram tills dess vill de ha mer fakta på bordet. De vill bland annat få koll på hur konkurrensen från befintliga och framtida badhus i närområdet påverkar och se mer noggranna kostnadskalkyler. I nuläget vet man att en ny anläggning skulle kosta minst 75 miljoner kronor, vilket inte är mer än vad renoveringen skulle kosta. Men beroende på ambitionsnivå kan prislappen också bli rejält mycket dyrare. Till exempel görs Nolaga parkbad i Alingsås nu om till ett äventyrsbad som i dagsläget beräknas kosta 270 miljoner kronor.
– Jag har hört om äventyrsbad som kostat 500 miljoner kronor. Det är ofantliga summor och vi vill ha ett större och bättre underlag, säger Dennis Jeryd.

Det är inte skrivet i sten att kommunen överhuvudtaget kommer att ha ett äventyrsbad i framtiden, även om Dennis Jeryd pekar på att Vattenpalatset har ett högt attraktionsvärde som sätter Lerum på kartan. Han påpekar att det inte är någon brådska med ett avgörande ställningstagande. Kontraktet med Actic, som driver verksamheten, löper ut om fyra år, och nya beslutet från politikerna i kommunstyrelsen innebär att man under den perioden gör mindre åtgärder för att upprätthålla kvaliteten på anläggningen.
– Det räknar vi med att klara i den vanliga driftsbudgeten och det är skönt att slippa några panikbeslut, säger Dennis Jeryd.

Actics platschef Emma Thun håller med.
– Jag tänker att det är klokt att inte göra något förhastat utan att faktiskt tänka igenom vad olika alternativ innebär och ta ett välgrundat beslut, säger hon.

I tjänstemännens ursprungliga förslag fanns uppdraget att hitta en alternativ placering. Men det var en punkt som politikerna tog bort, åtminstone i nuläget. En ny plats är inte otänkbar, samtidigt som Dennis Jeryd påpekar att Vattenpalatset har ett bra läge idag med närhet till skolor och gymnasium.

Vill ha äventyrsbad
Även Emma Thun framhåller vikten av en central placering och lyfter fram fördelarna med att ha bad i anslutning till ett gym.
– Vi har många äldre som behöver både vatten och träning.
Hon hoppas också att valet blir att satsa på ett äventyrsbad.
– Vill man locka folk utifrån eller vill man bara tillfredsställa behovet att kommunens barn har någonstans att lära sig att simma. Det beror på vilken syn man har på badhuset.
Nu inväntar Actic på ytterligare beslut från politikerna.
– Om det blir aktuellt att bygga nytt så är vi intresserade av att vara med, men det är en senare fråga. Nu koncentrerar vi oss på nuet, säger Emma Thun.

Och det innebär att kunna bedriva verksamhet i en fungerande anläggning. Förra hösten brottades man med frekventa brister med ventilation och reningssystem och var bland annat var tvungna att skjuta upp simskolorna en vecka. Efter några åtgärder har problemen minskat, även om man fortfarande behöver stänga undervisningsbassängen vid enstaka tillfällen.

Kan ni garantera att det går att bada utan att riskera att bli sjuk?
– Vi gör mätningar dagligen och gör allt som miljö och hälsa säger att vi ska göra.

 

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher