ff6fab210120d244246c30a8429afd1d-pv_web.jpg

Rotary hjälper hundratals ur analfabetism

Lerum

Rotary i Lerum stödjer hjälpprojektet i Peru med 20 000 kronor.
Pengarna betyder att minst 300 analfabeter blir läs- och skrivkunniga.

Ann-Britt Johansson är en viktig del i stiftelsen Dispurse, som startades och drivs av Lerumsföretagaren Gert Johansson. Ann-Britt började arbeta för Gert redan för drygt 30 år sedan, inledningsvis som revisor men sedan fem år tillbaka arbetar hon heltid som arbetande styrelseordförande i stiftelsen och i Gerts företag.

– Gert är inte en person som skryter om det han åstadkommer, tvärtom vill han helst att så få som möjligt ska veta. En riktig doldis. Men jag fick ändå lov att berätta om honom, hans företag och hjälporganisationen på ett Rotarymöte i Lerum. Det känns viktigt att Lerumsborna får veta vilken sann filantrop ni har här, säger hon.

Enormt behov

Ann-Britt berättade bland annat om utbildningsprojektet i Sydamerika som Dispurse har dragit igång.

– Behovet är enormt, bara i Peru finns nästan 2,5 miljoner analfabeter.

Stiftelsen har utvecklat en applikation för analfabeter, och med denna erbjuder man en individanpassad utbildning. Det innebär bland annat att appen känner av om deltagaren har svårt med en viss sak och då föds fler uppgifter inom området. En annan viktig sak är att deltagarna kan välja själva när de vill studera.

Klubbens medlemmar blev inspirerade. Och rotarianerna bestämde sig för att skänka 20 000 kronor till projektet.

– Det är vi väldigt tacksamma över. Pengarna räcker till tio läsplattor och med dem kan vi utbilda minst 3-400 elever, säger Ann-Britt.

– Men vi kände att det här var så bra att vi ville göra något mer, säger Holger Mattson, Rotary.

Rotary har som ett av sina mål att utrota analfabetismen i världen och därför kände Lerumsborna att läsplatteprojektet var ovanligt passande. Efter Ann-Britts informationsföreläsning träffade representanter från Rotary Lerum henne igen, och då var även företagaren och grundaren av Dispurse Gert Johansson samt Håkan Silfverlin, som arbetar med projektet i Peru, med.

– Jag bor i Peru och är gift med en peruanska. Det är ett litet land med stor potential, och förhoppningsvis kan vi med projektet sprida kunskap, säger Håkan Silfverlin, som fortsätter att berätta om en särskild elev:

– En 82-årig dam. Det var så att en dag när vi var ute och pratade om projektet kom det fram en äldre man. Han sa ”min fru har drömt om att läsa och skriva hela sitt liv. Kan inte ni jobba med henne?”. Och det kunde vi så klart.

Alla får vara med

Stiftelsens målgrupp är kvinnor mellan 20 och 40 år. Men ingen utesluts, vilket innebär att även män, barn och funktionshindrade är med.

Det är 10-12 peruanska ungdomar som arbetar med projektet. För en av dem, 16-årige William, är två av eleverna särskilt viktiga, hans farmor och mamma.

Under mötet föreslog Rotarymedlemmarna att de skulle kontakta andra Rotaryklubbar i Peru och ta upp frågan med Lerumsbon Christer Liljenberg, som blir Rotarys distriktsordförande nästa år.

– Och så ska vi försöka se till att ordna en utställning på en sammankomst där hela världens klubbar möts, säger Lasse Olsson, Rotary.

– Det skulle vara helt fantastiskt, inflikar Ann-Britt Johansson, Dispurse.

– Det är kul att vi får jobba med er. Det känns som att projektet har en otrolig potential, avslutar Holger Mattsson, Rotary.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher