Foto: JACK MIRUT
TVÅFALDIGA VINNARE. Systrarna Anna-Karin Hedström och Elin Brouzell bakom företaget Tosis kan nu titulera sig som både gasellvinnare och som årets tillväxtföretag i Lerum.

Stenkullenföretag blev länsvinnare i Gaselltävling

Stenkullen

På torsdagskvällen var det dags för den årliga gasellfesten på Göteborgs konserthus, en fest till förmån för Sveriges snabbast växande företag. Stenkullenföretaget Tosis tog hem första platsen i länet.

Det går bra nu för systrarna Anna-Karin Hedström och Elin Brouzell från Lerum som driver företaget Tosis och klädkedjan Fanny Michel. Nyligen vann de pris som Årets tillväxtföretag vid Lerums Entreprenörsgala, och i torsdags blev de utsedda till gasellvinnare i Västra Götaland.

Det känns fantastiskt att ha vunnit, vi är väldigt glada över utmärkelsen, säger ena hälften av Tosis, Anna-Karin Hedström.

Tillväxttävlingen Di Gasell arrangeras av Dagens industri för att uppmärksamma de snabbast växande företagen i samtliga av Sveriges län. För att utses till Gasell ska företaget uppfylla vissa kriterier, däribland en omsättning som överstiger 10 miljoner kronor, ha minst tio anställda och som minst ha fördubblat sin omsättning de senaste tre åren. Systrarna Hedström och Brouzell har mer än dubblat sin tillväxt under perioden 2013-2016, de har tiodubblat den.

– Det är helt galet mycket givetvis, så det sätter ju lite press på oss nu men vi får ju vara jätteglad och tacksamma att vi har lyckats med det, säger Anna-Karin Hedström.

Tillsammans med sin syster startade hon företaget för elva år sedan. När de två var föräldralediga besökte de sin kusins skobutik som hon planerade att sälja i stadsdelen Haga i Göteborg, och resten är som man brukar säga, historia.

– Vi kände att vi inte kunde missa den här chansen så vi tog över butiken och lät namnet stå kvar, Fanny Michel, döpt efter vår kusins två barn.

Systrarna stängde igen butiken i en vecka och inredde efter eget tycke och smak, sen köpte de in kläder, skor och smycken. Numera säljer de primärt kläder i sina fyra butiker, varav två i Göteborg och två i Stockholm. Utöver de fyra fysiska butikerna driver de även en webbshop i Stenkullen som riktar sig till den svenska och norska marknaden.

Vad är ert framgångsrecept?

Jag tror att våra kläder och acessoarer tilltalar en bred publik, men vi har också vågat ganska mycket, säger Anna-Karin Hedström och fortsätter:

– Vi har vågat vara personliga och satsat mycket på sociala medier redan från start. I dag har vi över 185 000 följare på Facebook och vi är väldigt måna om att vara aktiva där och interagera med våra följare.

Vad har framtiden i sitt sköte för er?

I den omedelbara framtiden ligger jul på Liseberg där vi deltar för femte året i rad med en liten butik som vi öppnar på fredag.

– Annars får jag säga att 2017 har varit ett ganska tufft år för oss. Många utländska webbshoppar börjar vinna mark i Sverige och det gör ju att man skärper till sig och börjar tänka kring hur vi ska jobba i framtiden.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det