Tryggare ekonomi för barnfamiljer

Debatt

Vi socialdemokrater tror på att framtiden. Vårt mål är att varje generation ska få det bättre än sina föräldrar. Det kräver handlingskraft, politiskt mod och ekonomiska investeringar. Genom regeringens budget för 2018 får 6400 barnfamiljer i Lerums kommun tryggare ekonomi.

Det är vårt ansvar som politiker att se till att så många barn som möjligt får växa upp i trygghet. Inget barn väljer sina föräldrar, men alla borde få uppleva en bra uppväxt. Det är rätt, men också ekonomiskt smart. Vi ska ta tillvara på varje barns fulla potential.

Under 1900-talet gjordes enorma framsteg för barns rättigheter. Det blev förbjudet att aga sina barn år 1979 och redan år 1948 infördes det allmänna barnbidraget. Varje förbättring för barn och barnfamiljer har varit en konsekvens av hårt arbete och en politisk vilja att sätta barnens bästa i främsta rummet. Så vill vi socialdemokrater att utvecklingen ska fortsätta.

Därför innehåller vår budget för 2018 stora satsningar på barn och barnfamiljer. Det handlar dels om att stärka barnfamiljers ekonomi, så att färre barn behöver oroa sig för om pengarna ska ta slut innan månaden gör det. Bara genom det höjda barnbidraget får 6400 barnfamiljer i Lerums kommun en bättre ekonomi.

Totalt under mandatperioden kommer regeringen att ha höjt underhållsstödet för äldre tonåringar med 800 kronor i månaden. Det är pengar som gör verklig skillnad.

För att barn ska få uppleva en trygg uppväxt krävs dock mer. Därför fortsätter vi och utökar satsningen på den sociala barn- och ungdomsvården med ytterligare 250 miljoner kronor per år och tillskjuter medel för barn och ungas psykiska hälsa. Alla barn har rätt att må bra och få ett gott stöd.

Under den moderatledda regeringens åtta år vid makten höjdes inte barnbidraget en enda gång, trots att inflationen år efter år urholkade värdet. Vi vet att deras skattesänkningar, privatiseringshets och nedskärningar i välfärden inte gynnar någon förutom de allra rikaste – särskilt inte barnen.

Tillsammans med stora satsningar på avgiftsfri simskola för barn och på kostnadsfria aktiviteter under skollov vet vi att förslagen i vår budget kommer medföra förbättringar som gör skillnad i vardagen för många barn och barnfamiljer. Genom att investera i våra barn investerar vi också i framtiden och i den svenska modellen. Det är vi stolta över.

Dennis Jeryd (S)
Kommunstyrelsens ordförande

Annika Strandhäll (S)
Socialminister

Åsa Regnér (S)
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister

7 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Återigen förleds vi tro att kommunstyrelsens ordförande har knåpat ihop en debattartikel, men ack vad vi bedrog oss. Centralkansliet i Stockholm spottar ut lämpliga artiklar på uppdrag av statsråden och sedan skickas de ut till de lokala organisationen för publicering i lokalblaskan.

  Kom igen nu Dennis, bättre kan du, eller?

  • Du har rätt Johan.
   Har mannen ifråga inga egna visioner?
   Det har hänt aningen för mycket negativt nu i lerum , jag tycker det är svagt av Dennis att inte uttala sig om detta.
   Mycket trivsammare att jobba med förtryckta dokument. Skönt.
   Vad är det för ledarskap vi har i Lerum ???????

 2. Svenska modellen skriver ni om.
  Är det vi har nu isåfall är jag inte intresserad.
  Förstår dem som sysslar med skatteflykt och liknande. Har ingen lust att förse er med pengar att leka med.
  Och när ni har lekt klart med dem så har ni mage att fråga efter mer för att säkra välfärden.
  Vi har kanske världens högsta skattetryck och ändå blir allting sämre.
  Hur f.. går det till?
  Svaret vet många men färre vågar säga det.

 3. Låter bra men var tas pengarna ifrån. Ska jag betala genom höjd bensinskatt eller ska jag betala genom att skatten på min lön höjs, då kanske jag hellre önskar att nuvarande nivåer bibehålls. Ser detta som valfläsk, presentera både plus och minus om det ska vara trovärdigt. Jag tolkar det annars som att jag ändå kommer betala, there ain’t no such thing as a free lunch. I och med att en stor andel av mina skattekronor går till saker jag själv avskyr så ser jag det som min plikt att minska mitt bidrag i största möjliga mån. När de styrande inte ser till de sina främst så är det bättre och sträva efter en USA-modell, har du inget så blir det inget. När samhällskontraktet är brutet så kommer det rasa ihop, vem vill betala när man inte får något för det? Jag vill inte ha bland världens högsta skatter samtidigt som strävan efter mångkultur framstår som mer prioriterat än befintliga invånares väl och ve. 60 miljarder till migrationsverket, 40 miljarder till rättsväsendet, där har vi våra styrandes prioritering, om jag för varje skattekrona ger 1,5 till migrationsverket, kanske är det då bättre och sträva efter att inte betala någonting alls…..

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher