• Foto: Carin Österdahl
    HÖGT ELLER LÅGT. Eleven Atiqullah Safi tar blodtrycket på vårdlärare Khristina Andersson.
  • Foto: Carin Österdahl
    FOKUS. I lektionssalen får eleverna hjälp med både svenskan och vårdkunskaperna.

Utbildar nyanlända inom vård och omsorg

Lerum

I samarbete med vuxenutbildningen och gymnasieförvaltningen i Lerum bedriver vårdutbildningsföretaget Medlearn en yrkesutbildning inom vård och omsorg med integrerad språkundervisning för nyanlända.

Artonåriga Atiqullah Safi från Afghanistan är en av 30 elever som ska ut på praktik vecka 47.

– Jag läser till undersköterska och trivs väldigt bra med det, det passar mig och sen hoppas jag kunna studera vidare till läkare i framtiden.

Atiqullah kommer att ha en månads praktik på Nya Sävegårdens demensavdelning i Floda. Inför praktiken har han och de andra eleverna läst kursen Vård och omsorg vid demenssjukdom. De har bland annat fått öva på att mata varandra och genomgått en webbutbildning utformad av svenskt demenscenter.

– Ju mer de kan, desto tryggare känner de sig när de kommer ut i verkligheten, säger vårdlärare Khristina Andersson.

Språkhjälp samtidigt

Tillsammans med kollega Anne Frideland, som är svenskalärare, jobbar duon sida vid sida under lektionerna för att kunna erbjuda eleverna vårdutbildning och språkhjälp samtidigt.

– Att eleverna behärskar svenska språket är en förutsättning för att de ska kunna få in en fot på arbetsmarknaden, säger Anne.

Genom yrkesutbildningen ska eleverna få möjlighet att öka sina förutsättningar till arbete och fortsatta studier. Utbildningen erbjuds i en rad städer i Sverige och hittills har prognoserna sett goda ut för dem som gått utbildningen. I somras examinerades den första kullen elever från Lerum och av dem har majoriteten redan fått jobb.

– Många erbjuds jobb redan under utbildningen vilket såklart är fantastiskt, säger Khristina och fortsätter:

– Det finns ju ett skriande behov av personal inom vården och praktikperioden ger eleverna goda möjligheter att knyta värdefulla kontakter.

Några av ämnena som ingår i utbildningen är hälsopedagogik, psykologi och yrkessvenska. Under utbildningens gång specialiserar sig eleverna inom ett av områdena; akutvård, psykiatri, funktionshinder eller äldrevård.

Ett annat ämne som lett till många intressanta diskussioner i klassrummet handlar om kulturella skillnader.

– Vi har elever här från Afghanistan, Syrien, Somalia, Eritrea och Iran, så det är klart att det finns både språkliga- och kulturella skillnader. Jag tycker det är viktigt att vi pratar om dem och luftar allting som behöver luftas. Kulturen är trots allt en väsentlig del av samhällsintegrationen för nyanlända ungdomar och vuxna.

Orolig för avslag

Atiqullah har varit i Sverige i snart två år nu och påbörjade sin utbildning till undersköterska i augusti. Han väntar fortfarande på svar om uppehållstillstånd och är orolig över att få avslag och behöva åka tillbaka till Afghanistan.

Drömmar och mål

– Jag trivs i Lerum och det känns bra att jag börjat plugga nu, jag är på väg någonstans och har drömmar och mål för min framtid. Jag vill vara delaktig i det svenska samhället, jobba och betala skatt, säger han och ler.

Både Khristina och Anne är eniga om att många av eleverna har höga ambitioner och fortsätter att imponera på dem dagligen med sin utveckling.

– Jag upplever eleverna som väldigt motiverade och målmedvetna, säger Anne och Khristina fyller i:

– Ja verkligen, och med tanke på vad många av dem gått igenom så är det väldigt kul att se att de trots allting kommer hit varje dag och fortsätter kämpa på.

De båda lärarna beskriver skolan som en trygg punkt för eleverna, en chans att utvecklas, träffa andra i samma situation och förhoppningsvis kunna släppa oron inför framtiden en stund.

– Vi tar hand om varandra på skolan och har skapat en trygg miljö här för att eleverna ska kunna fokusera på lärandet, säger Khristina.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det