Illustration: Forum arkitektur
Illustration: Forum arkitektur

Domstol upphäver detaljplan i Floda

Floda

Detaljplanen för flerbostadshusen på Missionskyrkans tomt i Floda upphävs. Det meddelade mark- och miljödomstolen igår tisdag.

Det var den 15 juni i år som kommunfullmäktige antog detaljplanen för fastighterna där missionskyrkan i Floda står. Detaljplanen tillåter cirka 60 nya bostäder fördelade på ett till två hus med vardera max fem våningar.

Det är Equmeniakyrkan i Floda som äger marken och som velat ta fram detaljplanen. Tanken är att sälja marken till en byggherre som vill ta över projektet, har församlingen tidigare berättat för LT.

Kyrkans befintliga församlingslokal ska rivas, och verksameten ska flyttas till en nybyggd kyrka på garveritomten, vilket LT berättat om tidigare.

Men nu stöter alltså planerna på patrull. Flera närboende överklagade kommunens detaljplan till mark- och miljödomstolen och får nu rätt. I en dom som meddelades strax före lunch på tisdagen upphäver domstolen detaljplanen.

Skuggning och insyn

Domstolen tar bland annat fasta på vad de närboende uppgett om att deras hus skulle drabbas av skuggning och förbyggd utsikt. Vidare tar domstolen fasta på att man från det planerade huset skulle få full insyn in på tomt och altan, men även i vardagsrum och sovrum, i en intilliggande villan.

”De uttryck som klagandena använt för att beskriva vilken försämring av boendemiljön som byggnationen skulle innebära för dem är på intet sätt överdrivna och de har inte haft anledning att förvänta sig en sådan byggnation på platsen; det planlagda området är nämligen beläget i ett äldre villaområdet i Floda som får betraktas som ett relativt litet samhälle helt i avsaknad av flerbostadshus av denna storlek och omfattning”, skriver domstolen bland annat.

Rätten, som varit på plats i Floda för att hålla syn, anser därför att detaljplanen ”tveklöst” innebär en betydande olägenhet.

Mark- och miljödomstolen anser sammantaget att de olägenheter som detaljplanen innebär för de närboende överväger det allmänna intressset av att bebygga området enligt den antagna detaljplanen, och väljer därför att upphäva hela planen.

LT har varit i kontakt med Equmeniakyrkan i Floda som avböjer att kommentera. Kyrkan hänvisar till Lerums kommun som har planmonopol och formellt är part i målet. LT har även sökt kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd (S) för en kommentar. Vid denna tidnings pressläggning hade han dock inte hunnit sätta sig in i domen och avböjde därför att kommentera i nuläget.

Domen kan överklagas fram till den 9 januari.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher