Utökar. Göran Folkesson, vd för Clean Motion, är glad över den stora ordern. Arkivfoto: Carina Svensson
Utökar. Göran Folkesson, vd för Clean Motion, är glad över den stora ordern. Arkivfoto: Carina Svensson

Fler Lerumsfordon på Stockholms gator

Lerum

Den trehjuliga Zbeen rullar som taxi på Stockholms gator. Och det går bra. Nu ska fordonsflottan i huvudstaden dubbleras – från 50 till 100.
Bakom satsningen står Lerumsföretagen Bzzt och Clean Motion.

Lerumsföretaget Clean Motion har fått en stororder på det trehjuliga elfordonet Zbee. Fordonen ska levereras under andra kvartalet 2018, då de också ska börja rulla på huvudstadens gator.

I ett pressmeddelande skriver företaget att Bzzt Stockholm initialt dubblerar sin fordonsflotta.

Podtaxibolaget Bzzt Stockholm lanserade sin tjänst med den elektriska poden, Zbee, i Stockholm i somras. Det har gått bra, Men ibland har dock tjänsten varit svåråtkomlig, detta eftersom tillgängligheten på fordon inte varit tillräcklig för att möta den ibland höga efterfrågan.

Bzzt har ambitionen att ha 200 Zbee i Stockholm. Nu tittar man också på att starta verksamhet i andra Europeiska städer nästa år och har ställt frågan om leveranstid för totalt 400 Zbee under 2018.

Är pionjärer

– Vi ser att våra kunder nu går från pilotfas till kommersiell verksamhet och Bzzt är verkligen pionjärer inom området. Med en välutvecklad app och intrimmad organisation har de ett betydande försprång inom hållbara transporttjänster, säger Göran Folkesson, vd på Clean Motion, i ett pressmeddelande.

Grundarna till Bzzt är Lerumsborna Sven Wolf och Per Nyrenius tillsammans med Örjan Jansson, som bor i Stockholm. Samtidigt som de funderade på den här typen av taxiidé arbetade gymnasieeleverna Jonathan Lannö och Jonas Elisson fram en liknande idé tillsammans med Christoffer Sveder på Clean Motion.

Den senare trion var med i tävlingen det Ljusgröna miljöpriset, och var tävlingens allra första vinnare år 2014. Företaget fick 75 000 kronor och eleverna 25 000 kronor.

Jonas Elisson och Jonathan Lannö har varit med i Bzzt från starten.

– De har ansvarat för många praktiska detaljer när vi utvecklat verksamheten. Vi fick höra talas om deras taxiprojekt i samband med att vi utvecklade vår idé och tog med dem på tåget tidigt, har Per Nyrenius förklarat i en tidigare artikel.

Hösten 2014 startade Bzzt ett projekt tillsammans med Lerums kommun. Detta gick ut på att kommunens tjänstemän kunde åka elfordonet Zbee, tillverkade av Lerumsföretaget Clean Motion, till och från sina möten – med eller utan chaufför. Projektet finansierades till störst del av Energimyndigheten men även av Lerums kommun.

Nästa steg skedde 2015. Då drog Bzzt igång sin taxi-
verksamhet i Göteborg med tre fordon, som i samtliga fall är Zbee:s. Fordonsflottan utökades även här.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher