• Foto: CARIN ÖSTERDAHL
    GLADA VINNARE. Femteklassarna på Centralskolan får pris för tekniskt smartaste lösning i årets upplaga av Rädda Ägget.
  • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
    VINNANDE BIDRAG. Johanna Lysmark och Gustaf Carlsson– hjärnorna bakom Upp-Huset som vann priset för tekniskt smartaste lösning.
  • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
    HUSET SOM SVÄVADE. Bidraget Upp-Huset landade tryggt och säkert på marken med ägget intakt.

Flodaklass tog hem Rädda ägget

Floda

Årskurs fem på Centralskolan i Floda tog hem titeln för bästa tekniska lösning i Chalmers årliga tävling för femteklassare- Rädda Ägget.

Tävlingen går ut på att konstruera en lösning som gör det möjligt att släppa ett rått ägg från 15 meters höjd utan att det går sönder. I årets upplaga som ägde rum under två helgdagar i november deltog över 1 700 femteklassare.

– Det var väldigt roligt och spännande att vara med, att kunna jämföra sina egna lösningar med andra elevers, och att få se hur domarna valde ut vinnarna, säger femteklassarna på Centralskolan när LT besöker dem en tid efter tävlingen.

Priser delas ut i tre kategorier: snyggast lösning, bästa presentation och tekniskt smartaste lösning. Klassen deltog med två uppfinningar, Fjäder Flaxen och Upp-Huset.

– Allt som allt hade vi fem bidrag i klassen men eftersom man bara får tävla med max två så hade vi en omröstning i klassen och valde ut de två bidrag vi trodde skulle hålla bäst, säger klassen.

Äggen höll i båda fallen men det var med Johanna Lysmark och Gustaf Carlssons uppfinning Upp-Huset som klassen tog hem priset för tekniskt smartaste lösning.

– Vi inspirerades av filmen Upp, där en pensionerad ballongförsäljare bestämmer sig för att knyta tusentals ballonger i sitt hus för att flyga till Sydamerika på äventyr, säger Johanna och Gustaf fortsätter berätta:

– Huset byggde vi av kartong, glasspinnar, frigolit och gummiband som vi sen fäste heliumballonger i för att få det att flyga, och det gick ju som vi hade hoppats, säger han och ler brett.

Juryns motivering till varför Upp-Huset vann var följande:

”Det var tydligt för domarna att det låg hårt arbete bakom detta projekt och all denna ansträngning blev uppenbar när detta hus svävade ner och landade graciöst på det utvalda området. Ägget hölls säkert av ett speciellt utformat fack som gjorde fallet säkert”

Lärare Maria Paterson, som bland annat har klassen i fysik och teknik, är väldigt stolt över sina elever.

– Det var jättekul att se klassen ta sig an uppgiften med sådan seriositet, och jag tror faktiskt att alla bidrag hade haft chans att vinna med tanke på hur genombearbetade de var.

Tävlingen säger hon är en bra sporre för eleverna och en möjlighet för dem att jobba mot ett specifikt mål.

– Jag tror det är utvecklande för dem att få driva sin egen idé och att jobba med problemlösningar för ett specifikt ändamål, som Rädda Ägget.

Förutom ett biobesök för hela klassen kommer de att tilldelas ett pris för sitt vinnande bidrag av årets nobelpristagare i kemi, Richard Henderson, i samband med hans föreläsning på Chalmers 14 december. Någonting som Johanna verkligen ser fram emot:

– Det ska bli coolt och spännande, det är inte många som får träffa nobelpristagare, säger hon.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det