God Jul-sophämtning?

Debatt

Lerums Kommun och sophämtaren Reno Nord är tacksamma slagpåsar och många griniga gubbar och kärringar gnäller säkert friskt. Kanske är jag en i raden? Hur ser kommunens ansvar ut för bättre eller sämre upphandlingar? Var går gränsen för kommunens och leverantörens ansvar? Vilka krav kan vi ställa på båda parter som invånare och skattebetalare?
Vi bor i kommunens perifiera område, Tollered (byn längs E20 efter Floda mot Stockholm för dig som känner tveksamhet inför läget). Jag och min äldsta dotter Ida, 16, noterade att årets julhelg ramlade på snabbt efter arbete och skola. Vi tror de flesta känt av en viss stress och intensitet inför helgen. Och, vi tror att de flesta vill få lite koll på läget i denna situation. Denna koll inbegriper även sophämtning eftersom vi vet att de flesta familjers julfirande kommer generera ett berg av avfall och sopor…

Till vår förvåning har inte våra soptunnor tömts på ett par veckor. De är nu översvämmade och med mildvädret väntar vi nu på skadedjuren. Reno Nord (leverantören som Lerums Kommun upphandlat och som gått i konkurs men med fortsatt verksamhet) svarar att vi inte rullar ut behållarna varför de inte töms. Tidigare hämtningar – vi har bott på samma adress i 14 år och soptunnorna står 10 cm från tomtgränsen – har hämtats/ tömts perfekt i tid, även av Reno Nord. Nu är det slut med denna service. Att det är Jul spelar ingen roll. Regler är regler. 14 års praxis tycks heller inte spela någon roll. Kanske spelar intäkterna/ servicegraden/ upphandlingen roll?
Banalt, att skriva en insändare om en sådan småsak som sopor när vi står inför klimathot, virusmutationer och avsaknad av cykelbanor för barnen? Men, när Lerums Kommun som valt ett skattetryck motsvarande en Norrlandskommun, eftersom man missat bygga hyreslägenheter för att få in nettoskattegivare, och nu måste kostnadsprioritera, missar sin väsentligaste uppgift – nämligen att leverera en hög servicenivå till sina kommunmedborgare – så behövs denna insändare. Det kan ju vara så att fler känner ingen sig i ovanstående beskrivning. Kanske även en och annan kommunpolitiker som kanske inte får sina egna sopor hämtade denna Jul? Hur känner du inför skatter, servicegrad och dina egna sopor?

Vänliga sophälsningar, Jonas och Ida Udd.

  • Jonas Udd
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher