Inga undanträngningseffekter i Lerum

Lerum

Nyligen kom länsstyrelsen med en rapport om att 60 procent av alla kommuner ser så kallade undanträngningseffekter i någon grad. Men i Lerum har kommunen ännu inte fått några signaler om att Lerumsbor trängts undan på bostadsmarknaden.

Undanträngningseffekten handlar om att kommuninvånare som är i behov av en bostad trängs undan från bostadsmarknaden när kommunen har en skyldighet att ordna bostäder till nyanlända.

En grupp som man talar om är utsatta grupper, det kan exempelvis röra sig om personer som har fått sitta kvar på behandlingshem eller andra vårdinrättningar när de egentligen varit redo att flytta ut till egna boenden.

– Inom socialtjänsten har vi inte kunnat se att andra grupper drabbats till följd av att kommunen tar emot nyanlända. Enligt lag ska vi ta fram bostäder till nyanlända och det hjälps vi åt att göra på olika sätt, säger Maria Enbuske, verksamhetschef för socialtjänsten i Lerum, och fortsätter:

Tilldelas lägenheter

– Lerums kommun är delägare i ett kommunalt bostadsbolag där överenskommelsen är att kommunen tilldelas ett antal lägenheter. Bostäder som vi som kommun, enligt vissa riktlinjer, ger till personer som har svårt att få bostad på ordinarie bostadsmarknad. I den gruppen ingår även nyanlända, men det betyder inte per automatik att de tränger undan andra grupper.

Inte heller Gun Rosvall, enhetschef för enheten mottagande och integration, är bekant med att undanträngningseffekter på bostadsmarknaden ska ha skett till följd av mottagandet av nyanlända i Lerum.

– Jag har inte hört att vi ska ha haft en sådan diskussion i kommunen. Från Förbo så får vi ett visst antal lägenheter men de delar vi tillsammans med socialtjänsten enligt en överenskommelse, säger hon och fortsätter:

– Det är klart att det finns många som egentligen har behov av bostad men det finns också tydliga regler för när socialtjänsten ska gå in och hjälpa till med bostad. Även om vi har många som kanske tycker att de har behovet så är det ändå inte säkert att de ingår i gruppen av dem som vi måste ge en bostad till.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det