• Foto: CARIN ÖSTERDAHL
  FAMILJEN TRIEZENBERG. Mamma Lisanne, lillebror Sebbe, pappa Gustav. Elise bredvid lillasyster Sophie.
 • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
  ETT LIVSVIKTIGT SNÖRE. Varje pärla på Elises supersnöre symboliserar en behandling, utredning eller händelse som hon gått igenom.
 • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
  FINT INITIATIV. Elises mamma, Lisanne Triezenberg, var glad över att se allas engagemang.– Skolan har verkligen satsat helhjärtat.
 • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
  ALLA BIDROG. Rektor, Johanna Wiberg, hjälpte också till under julbasaren. – Det har varit fint att se hur alla bidragit på sitt sätt.
 • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
  BRA UPPSLUTNING. Förskolepedagog Åsa Lomander Kristenson har stått vid bakverksbordet under kvällen: – Vi säljer fantastiskt bra, det ska bli jättespännande att se hur mycket vi drar ihop.
 • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
  POPULÄRT. Julpyntet som eleverna själva skapat i form av glittriga kottar, vackra ljuslyktor och annat pynt sålde snabbt slut.

Julbasar för barncancerfonden

Floda

Det var en livlig och glädjefylld afton när pedagoger och elever på Centralskolan i Floda bjöd in till julbasar för att samla in pengar till barncancerfonden västra.

Initiativet till ­insamlingen kom från eleverna ­själva, de ville göra någonting för sin skolkamrat Elise ­Triezenberg, som tampats med en ärftlig form av cancer sedan hon var ett år gammal.

– Floda är en ganska ­liten ort och Centralskolan är en liten skola så alla har en ­relation till Elise, och just därför blir det så starkt, ­säger förskolepedagogen Åsa Lomander Kristenson, som stått vid ett bord och sålt bakverk under kvällen.

– Det har varit väldigt mycket generositet och ­värme här idag. ­Föräldrar som bakat kakor till ­basaren har kommit och köpt till­baka dem bara för att ­skänka ­pengar, säger Åsa och ­skrattar.

Stolt rektor

Rektor Johanna Wiberg är även hon imponerad av uppslutningen och det stora ­engagemanget från peda­goger, elever och föräldrar.

– Jag är oerhört stolt att den finns en sådan empatisk drivkraft på skolan. Ämnet berör mycket, och jag tror att det är det som gör att det får sådan genomslagskraft men givetvis även att vi har Elise här.

– Det är viktigt att visa för henne och hennes familj att det finns ett engagemang på skolan.

Elises mamma, Lisanne Triezenberg, står vid ett bord och säljer smycken, på bordet ligger även Elises super­snöre – ett färgglatt pärlband där varje pärla berättar en historia om vad hon gått igenom under sin cancer­behandling.

Opererat bort tumörer

När hon var ett år upp­täckte läkarna att hon hade en hjärntumör och Elise fick ­genomgå en stor operation, sedan dess har hon gått ­igenom cellgifts­behandling och flera operationer för att ta bort tumörer. Den ­senaste så nyligen som för två ­månader sedan.

– Då togs det bort en tumör i skallbenet och förra julen var det också en elak­artad ­tumör i hjärnan, säger ­Lisanne och fortsätter:

– Visst är det tufft många gånger men det är också ­viktigt att vi pratar om barncancer och öppnar upp för diskussion. För min dotter är det här en stor del av hennes liv.

Åttaåriga Elise rör sig vant runt i skolan till­sammans med lillasyster Sophie, ­pappa ­Gustav och familjens minsting, lillebror Sebbe.

– Jag vet inte vilken jag ska köpa, säger hon och jämför två ljuslyktor som hennes skolkamrater har skapat.

Till slut landar valet på en klar glasburk dekorerad med tomtar och hjärtan. Just idag är hon uppspelt och pigg, men det är inte alla dagar som ser ut så.

– Vissa dagar är hon ­väldigt trött, säger Lisanne och ­stryker henne över ­pannan.

– På grund av sjukdomen och behandlingarna hon gått ­igenom måste hon exempelvis vila ofta för att orka.

Men inte idag, för idag är hennes dag och hon har massa energi till att gå runt och socialisera.

– Det är jättekul att mina kompisar och lärare gör det här, det gör mig väldigt glad och det är för en bra sak, ­säger Elise.

När alla försäljningsintäkter räknades ihop vid slutet av kvällen hade julbasaren dragit in nästan 28 000 kronor till barncancerfonden västra. 

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher