• Foto: CARIN ÖSTERDAHL
  EN FRÖJDEFULL JUL. Konstnären Ariana Ramhage älskar julen och öppnar upp sitt hem för både konst- och julsugna gäster till andra advent.
 • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
  HÖGT I TAK. Julgranen på 3.60 meter sträcker sig mellan två våningsplan i villan.
 • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
  BARNDOMENS MÅNE. Månen har hängt med sedan Arianas uppväxt i hemlandet Polen.
 • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
  TRÅNGT I GRANEN. Snögubbar delar utrymme med sidenrosetter, julgransglitter och kulörta kulor i den välpyntade granen.
 • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
  ARVEGODS. Pappersängeln har maken Christer fått ärva av sin familj.

Julvernissage hos Ariana

Gråbo

För 21:a året i rad bjuder konstnären och arkitekten Ariana Ramhage in till julvernissage i sitt hem i Gråbo.
– Folk älskar att komma till oss, de tycker vi sparkar igång julhelgerna, säger Ariana.

Förutom att delta i den traditionsenliga invigningen av julgranen, som i år ligger på 3.60 meter, kan besökare beskåda konstnärens akvarellmålningar och glaskonst.

Ariana och hennes make Christer började bjuda hem folk på julvernissage 1996, och på den tiden hade de aldrig kunnat ana att det skulle bli ett så stort evenemang som det är i dag.

– Det började med några få människor och så har det växt för varje år, nu är det kanske runt 300 personer som kommer första dagen. Vi dekorerar och bakar i en vecka innan, säger hon.

Ariana säger att hon alltid bävar lite inför premiären den andra advent eftersom det är så mycket saker som måste fixas och donas, men att hon i slutändan tycker att allt jobb är mödan värd.

Så många fina möten

– Det bästa är att bli vittne till alla möten. Det har hänt mer än en gång att jag fått se människor som inte sett varandra på över 30 år sammanstråla här, vilket såklart är jätteroligt.

Varje år hålls även en auktion av hennes akvarelltavlor som ofta gestaltar landskap från Bohuskusten. Även om det är somriga motiv på fiskelägren, klarblå hav och segelbåtar som dominerar hennes konst skymtas även stadsmiljöer, blommor och människor som dansar i samlingen.

– Meningen med min konst är att människor ska bli glada, det ska vara som ett fönster ut mot världen vi vill ha, och den värld som vi inte alltid har, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att man har exploaterat ondskan för mycket i konsten, det är dags att sluta med föraktet av det vackra och glada för det är det som vi egentligen behöver.

Pampig julgran

Men utöver att kolla på Arianas konst kommer många som bekant för att få julkänsla och beskåda den pampiga granen som är klädd från topp till tå med över 2 000 ljus och kulörta julgranskulor i alla dess färger och former. Och granarna, de kommer från paret Ramhagens egen bakgård.

– Jag planterade massa granar när jag flyttade hit, och nu tar vi en gran från tomten varje år. Vi har redan utsett granar för två år framåt, stackarna, det vet de inte om.

Och på tomten finns olika gransorter, från granarnas Rolls Royce – Kungsgranen, till den klassiska Rödgranen. Från början var det inte alltid lätt att forma dem men under åren har Ariana samlat på sig erfarenhet som numera gör henne till en självsäker granklippare.

– I början visste jag ingenting om att klippa granar men de börjar få bättre form nu, jag har ju haft några år på mig att lära mig, säger hon och skrattar.

Utställningen pågår mellan den 9 till 16 december.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det