Nu skapar vi fler laddmöjligheter för elbilar

Debatt

Intresset för elbilar och laddhybrider blir allt större och vi får ofta frågor både från allmänheten och från regionens anställda  kring laddmöjligheter vid regionens fastigheter.

Anledningen till varför man är intresserad av att skaffa en elbil varierar.  Det kan exempelvis  handla om att man är intresserad av framtidens teknik eller att man vill göra en insats för miljön. För att möta det stora intresset och ge bra förutsättningar att kunna köra elbil så har vi tittat på hur en infrastruktur för laddning av elfordon i anslutning till Västra götalandsregionens (VGR)  fastigheter skulle kunna utformas. Vi har nu  genomfört sista delen i att bygga ut laddinfrastruktur för elbilar och laddhybrider  för VGR:s  tjänstebilar och korttidsleasingbilar.  Det handlar om ca 100 laddplatser med bred geografisk spridning i regionen.

När det gäller fortsatt utbyggnad, för personal och besökare  så finns nu  ett uppdrag i den Grönblå majoritetens budget för 2018  som innebär att  vi i Fastighetsnämnden ska fortsätta arbeta för att säkerställa att personal och besökare har möjlighet att ladda elfordon vid Västra Götalandsregionens fastigheter. Vi håller på och tittar på olika lösningar. Det finns ett antal frågor när det gäller bland annat teknik, energi och debitering som vi behöver utreda innan vi kan lägga fram ett färdigt förslag.  Det handlar exempelvis om vilken tekniklösning som är mest lämplig, för-och nackdelar med att  VGR eller någon annan äger laddstolparna och hur vi hittar en smidig lösning för att ta betalt av besökarna  utan att det resulterar i förmånsbeskattning.

VGR är en stor organisation med verksamheter både i stadsmiljö och på landsbygd och med både stora akutsjukhus och ett antal mindre sjukhus. Detta är en utmaning för oss när vi ska ta fram en strategi för laddinfrastruktur som fungerar i hela regionen. Vi kommer att arbeta så fort det bara går med att  ta fram en sådan strategi.   VGR har tuffa klimat och miljömål och vi arbetar och samarbetar för en hållbar utveckling både ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Att stimulera användandet av elbilar och laddhybrider är ett led i  detta arbete. I Lerums kommun med visionen ”Sveriges ledande miljökommun 2025” känns dessa frågor om möjligt extra angelägna.

Anna-Lena Holberg (M)
Ordf i fastighetsnämnden i VGR

Maria Ådahl (L)
1:e vice ordf i fastighetsnämnden i VGR

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Nu tvingas vi skattebetalare även betala för att några få ska kunna ladda sina bilar. Åtgärden har garanterat noll inverkan på vår gemensamma globala miljö utan är uppenbarligen endast till för att några lokalpolitiker tror sig kunna bli populära inför nästa val.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher