• Foto: CARIN ÖSTERDAHL
  SKÅDESPELARTALANGER. Brandon Donoso och Wilma Mårtensson går sista året på Lerums gymnasiums estetiska program med inriktning teater. Det är andra gången som de två deltar i cabareten.
 • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
  TAR ÖVER STAFETTPINNEN. Teaterlärare Tinna Ingelstam efterträder Gösta Jansson som konstnärlig ledare och regissör.
 • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
  INTENSIVA REPETITIONER. Repetitionen inför premiärdagen den 10 december är i full gång.
 • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
  EN RULLANDE ÄNGEL. Julia Kihlberg går andra året på Lerums gymnasiums estetiska linje, hon spelar ängel i pjäsen.

Nystart för gymnasiecabareten

Lerum

Knappt har lamporna hunnit slockna efter vårens cabaretföreställning, så var det dags för eleverna på Lerums gymnasium att inta Dergårdsteaterns scen igen för att spela julcabareten Hosianna i höjden- ett absurt familjedrama med magiskt glitter.

Det är Tinna Ingelstam, skådespelerska och teaterlärare på skolan sedan elva år, som tagit över stafettpinnen efter Gösta Janson som startade cabaretprojektet 1987 och drev det fram till i våras.

– Det var jätteroligt att bli tillfrågad att ta över efter Gösta, säger hon och fortsätter:

– Jag har inte deltagit i cabareten tidigare men hittills har det varit väldigt kul att få regissera de här härliga ungdomarna som är så generösa med att bjuda på sig själva.

Tinna berättar att hon behållit mycket av Göstas form och struktur, och att den stora skillnaden egentligen är tidpunkten på året.

– Det var de andra lärarna, som varit med i cabareten i 15-20 år som var sugna på att förlägga det nu istället för på våren och det tyckte jag lät som en bra idé.

– När det blev bestämt att det skulle bli julcabaret så tyckte jag att vi skulle satsa potten vi hade på bra manusskrivning.

Manus av estradpoeten

I vanliga fall brukar eleverna själva skriva manus men eftersom föreställningen låg så nära i tiden skulle de inte hunnit göra det. Istället anlitades estradpoeten Olivia Bergdahl som manusförfattare.

– Jag gillar verkligen hennes texter och språk så jag föreslog henne och hon kunde och ville, så det hela var en lyckoträff.

– Det är även roligt att någon som är lite yngre än oss lärare har skrivit manus, eftersom målgruppen ändå är gymnasieungdomar, så det är bra om det finns beröringspunkter.

Men på sätt och vis har eleverna ändå varit en del av manusskrivandet i och med att de deltog i en text­workshop som Olivia Bergdahl anordnade innan hon satte sig ner för att skriva pjäsen. Eleverna fick skriva ned sina tankar om cabareten vilket hon sedan använde sig av som underlag för manusskrivandet.

Ett julaftonsfirande

Cabareten handlar om julaftonsfirande hos familjen Davidsson, en ganska vanlig familj, som många kan känna igen sig. Det är en föreställning för hela familjen som blandar komik och allvar med sång och musik.

– Det finns någonting intressant i hur vi pressas in i att umgås med släkten en dag om året, säger Tinna och skrattar.

Men pjäsen bjuder inte bara på realistiska situationer utan publiken kommer även att få stifta bekantskap med ett antal fantasifigurer som är på uppdrag att komma med glädjebud. Wilma Mårtensson, som går sista året på estetiska programmet med inriktning mot teater, är en av dessa.

– Jag spelar en ängel som kommer med glädjebud till familjen Davidsson. Det är en ganska utmanande roll eftersom jag använder rollerblades, vilket jag inte är van vid, men det är nödvändigt för att det ska se ut som om jag svävar fram över scenen.

Även hennes klasskamrat, Brandon Donoso, deltar i cabareten, i rollen som familjens farbror som går under namnet Kaptenen.

– Han älskar julen och vill att allting ska vara perfekt, säger han och fortsätter:

– Han får panik när något går fel. Det är intressant att spela en karaktär som är tvärtemot en själv. Jag är ganska slarvig som person medan Kaptenen är perfektionist.

För de två klasskamraterna är det andra gången de deltar i skolans cabaret och de beskriver erfarenheten av vårcabareten som jätterolig.

– Det var en fantastisk upplevelse och jag tänker att julcabareten kommer bli minst lika magisk, säger Brandon.

Totalt deltar ett 40-tal elever från samtliga av gymnasiets program och det är eleverna själva som skapar allt från dekor till kostymer, smink och orkester.

Premiärkväll för föreställningen är 10 december, därefter följer ytterligare en kvällsföreställning som är öppen för allmänheten 13 december.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher