Foto: Daniel Elfvelin
Öijared GK:s klubbchef Lars Brydolf trotsar väderförhållandena för att demonstrera footgolf.
Foto: Daniel Elfvelin
Öijared GK:s klubbchef Lars Brydolf trotsar väderförhållandena för att demonstrera footgolf.

Öijared får pengar till footgolfbana

Öijared

Det ser ut som att Öijared GK:s klubbchef Lars Brydolf kommit till fel idrottsanläggning när han sparkar till fotbollen och ser den segla in mot flaggan på greenen. Men snart börjar föreningen bygga en bana för footgolf. Med hjälp av drygt tre miljoner kronor från Allmänna arvsfonden blir idén verklighet.

Underlaget ska ju vara ett annat, konstaterar Lars Brydolf när han står och chippar bollar i riktning mot ett av hålen på korthålsbanan. Men trots snötäcket demonstrerar han hur footgolf går till och reglerna är enkla – precis som i vanlig golf handlar det om att få en boll i hål på så få tillslag som möjligt.

– Vi behöver hitta sätt för att framför allt locka fler barn och ungdomar, säger Lars Brydolf.

Han testade själv kombinationen av golf och fotboll för första gången 2012 och sedan 2016 har Svenska golfförbundet som första golfförbund i världen inkluderat footgolf i sin verksamhet. När idén till en footgolfbana på Öijared lanserades förstod man omedelbart att det skulle krävas ekonomiska medel utifrån. Redan förra hösten startade arbetet med en ansökan om pengar från Allmänna arvsfonden och efter en lång process har klubben nu fått beviljat 3 123 000 kronor.

– Det känns underbart. Detta är något vi jobbat med länge, att till sist kunna genomföra det känns väldigt inspirerande och jag tror att vi kan göra något riktigt bra, säger Lars Brydolf.

Dragplåster

Utöver pengarna från Allmänna arvsfonden bidrar Öijared Resort med en miljon kronor och föreningen lägger själv 500 000 kronor.

– Golf är en tekniskt mycket svårare sport och med footgolf vill vi att folk ska kunna komma hit och ha skoj och förhoppningsvis bli nyfikna på vanlig golf också.

Det är korthålsbanan, den så kallade Järnbanan, som ska byggas om och designer är det tidigare golfproffset Pierre Fulke, som även designat en av klubbens andra banor. Det blir en kombinerad bana som både kan användas till golf och footgolf. Jämfört med dagens korthålsbana kommer den att bli enklare för nybörjare med tre utslagspositioner från olika avstånd, samt större greener med två hål – ett för vanlig golf och ett större där fotbollarna går i. Man installerar även belysning så att banan kan användas under en längre period på året.

Startskott i vår

Markarbetena startar i april eller maj och innan dess är förhoppningen att Öijared GK hittar fler externa finansiärer så att man även har råd att göra banan handikappvänlig med vägar mellan hålen.

Planen är att så gräs i juli, men enligt Lars Brydolf är det inte rimligt att tro på premiärspel förrän våren 2019. Däremot kan det bli en smyg- invigning redan i samband med klubbens 60-årsjubileum i oktober nästa år.

– Det är inget som är spikat men det är ett mål och det vore häftigt att kunna slå på belysningen på kvällen och kunna visa banan då, säger han.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher