• Foto: CARIN ÖSTERDAHL
    HÄNGIVEN. Per Blomdell, ägare av Göteborgs Pepparkaksbageri, älskar sitt jobb.
  • PERSONLIGT HANTVERK. Pepparkakorna packas för hand, från bakplåt till bleckburk.
  • Foto: CARIN ÖSTERDAHL
    PEPPARKAKSBAGARE. Flodabördiga Therese Olsson har jobbat på bageriet sedan maj. – Det är väldigt mysigt att jobba här, säger Therese.
  • TROGEN MEDARBETARE. Åsa Rydberg har jobbat på bageriet i snart 15 år. – Det är mycket som fungerar tack vare mina kollegors engagemang, säger ägare Per Blomdell.

Pepparkaksbagaren från Floda

Floda

Just nu är det bråda tider för flodabon Per Blomdell, ägare till populära Göteborgs Pepparkaksbageri på Sankt Sigfridsplan. Bageriet ska hinna leverera tre miljoner pepparkakor innan året är slut.

För ett större företag kanske tre miljoner kakor inte låter som mycket, men för ett tremannastarkt bageri i Örgryte är det en del att stå i.

– Vi börjar ta emot julbeställningarna redan i juli, säger ägaren Per Blomdell.

– Det är många som tror att vi går upp i rök efter jul och dyker upp i december nästa år igen, men så är det inte.

Inklusive honom själv är de tre personer som jobbar på bageriet året runt. Även om produktionen är betydligt lägre under sommarhalvåret så får de fortfarande besök, och då framförallt av turister och semesterfirare som hört talas om de prisbelönade pepparkakorna.

– Eftersom hållbarheten är så bra kommer folk in och köper sina julkakor redan då. Man kan säga att det är ett behagligt arbetstempo här under våren och sommaren, det är lite mer mañana än nu.

Enormt tryck

November och december månad är högsäsong för verksamheten och just nu bakas det förfullt i det lilla bageriet. Fredag 22 december är vad de kallar för sista dagen, då säljs beställda pepparkakor som av olika anledningar inte har hämtats upp.

– Det är ett enormt tryck, folk kan köa i upp till två timmar innan vi öppnar så det är den bästa dagen på hela året för oss.

Per tog över verksamheten efter sina föräldrar, Lennart och Märta Blomdell, som började jobba på bageriet på 50-talet och sedan köpte det i slutet av 70-talet.

– Mina föräldrar träffades faktiskt här, mamma var expedit och pappa var bagare, så för mig har bageriet alltid varit en naturlig del av min uppväxt.

– Själv äter jag inte pepparkakor ofta men jag provsmakar degen varje dag och tycker fortfarande de är jättegoda.

Har ett hemligt recept

De lövtunna pepparkakorna som Per kallar engelska pepparkakor är gjorda på mycket grädde, ingefära och citronolja utifrån ett hemligt recept från 1924. Inte ens bagarkollega Therese Olsson vet exakt vilka ingredienser som ingår:

– Det är Per som blandar till degen, sedan hjälps vi åt och bakar, säger hon och skrattar.

Åsa Rydberg har jobbat i verksamheten i snart 15 år, vilket märks på snabbheten och smidigheten när hon rör sig mellan bakplåtar och ugnar i det lilla köksutrymmet bakom butiken.

– Det gäller att ha flinka fingrar och att hålla reda på antalet pepparkakor, säger Åsa medan hon försiktigt placerar de runda kakorna i skinande bleckburkar.

– En bra dag bakar vi i snitt 25 000 kakor, 48 stycken får plats på varje plåt och sedan fördelas de mellan rör som tar 50 kakor och burkar som tar 100, 200 eller 300.

Mest säljer de av 50-kakorsrören som Per tror många ger bort i present.

Ätbar present

– Ätbara presenter har blivit väldigt populära på senare år och jag kan tänka mig att folk ger bort ett pepparkaksrör istället för till exempel en vinflaska.

En annan sak som han tycker har förändrats påtagligt under årens gång är tidigareläggandet av pepparkaks- ätande men även tillbehören.

– Hela glöggminglandet har ju ökat oerhört, och även sättet att äta pepparkakor idag, med ost och marmelad. Sedan finns det en otrolig uppfinningsrikedom i kock- och matlagningsvärlden.

Han berättar om ett tillfälle när ett gastronomiskt sällskap besökte bageriet för provsmakning. Med sig hade de mozzarella, gravad lax, syltor och knaperstekt bacon som var till hälften doppad i choklad.

– Först hade jag lite av en blockad och tänkte att bacon omöjligen går ihop med pepparkaka men när jag väl smakade så var det riktigt gott, säger han och skrattar.

I dagsläget har Flodabon ett tjugotal återförsäljare av pepparkakorna runt om i landet, från Båstad i söder till Stockholm i norr. Men som Lerumsbo behöver man inte ens åka utanför kommunen för att smaka på kakorna, både Kvantum Hulan, Hugo Erikssons handel på Nääs Fabriker och Unossons chark i Floda säljer Per Blomdells lov­ordade kakor.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher