• BJUDER PÅ JULMUSIK. På tisdag fylls Floda Lada av dragspelstoner och julmusik. I förgrunden klubbens Berndt Lansenfeldt. Foto: Ingemar Nordqvist

Spelar in julen med dragspel och allsång

Lerum

På tisdag spelar Nääs Dragspelsklubb in julen med allsång i Floda Lada. En spelning som brukar locka stor publik.
Kvällen till ära kommer luciatruppen på besök, samt att det blir ett hemligt gästframträdande.

– Julkonserten är årets höjdpunkt. Tidigare har vi spelat i Garveriet och det har kommit väldigt mycket folk, säger Lennart Säwström, spelledare i Nääs Dragspelsklubb.

– Därför valde vi att spela i Floda Lada istället. Den är dessutom mer handikappvänlig.

Nääs Dragspelklubb har funnits i kommunen sedan 1974 och startades av Bror Jansson och Uno Ryding. Duon satte in en annons i tidningen där de sökte andra dragspelsintresserade i Floda med omnejd.

Spelning i Floda Lada

Det resulterade i 20 anmälningar och den först spelningen skedde just i Floda Lada i mars 1975. Redan året därpå fick de en inbjudan från Bengt ”Polo” Johansson i Falun att göra sin första radioinspelning.

– I dag är vi 26 som spelar i klubben och vi har fått en del nya medlemmar från klubbar i Göteborg och kompmusiker från regionen, berättar Lennart Säwström.

– Vi har försökt föryngra medlemsåldern och varit i kontakt med kulturskolan till och från, men de har inte visat något intresse. De säger att det aldrig är någon som frågar efter dragspel, men det kanske inte är så konstigt eftersom de aldrig visar dragspel på instrumentvisningen.

Sprider glädje

Sedan starten har klubben gjort vad de kunnat för att sprida glädje runt om i kommunen, men även i Flunsås­parken där de spelat ett antal gånger. Deras månatliga spelningar med allsång i Tingshuset och på Parasollen är välbesökta och uppskattade.

– Inför nästa år har vi ett 20-tal spelningar inbokade i kommunen, berättar Säwström vidare.

– Dessutom har vi samarbete med Röda Korset som resulterar i ett tiotal spelningar 2018.

2010 fick Nääs Dragspelsklubb årets kulturpris. Motiveringen var att de under ett kvarts sekel hållit dragspelstraditionen vid liv och ständigt förnyat och breddat sig.

– Senare års populära allsångskvällar i hembygds­parken har visat att dragspelet är i högsta grad levande och återväxten är tryggad, skrev stipendiekommitén i sin motivering.

Svängig kväll

På tisdag utlovas en svängig kväll i Floda Lada med julmusik i olika former. Klubben har omkring 1 400 låtar i sin notbank och drygt 270 låtar i sin repertoar. Allt från traditionell dragspelsmusik till modernare allsångslåtar som Ta mig till havet och En kväll i juni.

Nääs Dragspelsklubb spelar även på Parasollen nästa torsdag, vilket är deras sista spelning för året. Båda spelningarna börjar halv sju på kvällen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher