Foto: Thomas Moss
Alice Moss och Julia Henriksson.
Foto: Thomas Moss
Alice Moss och Julia Henriksson.

UVM-platsen en chock

Segling

Efter sommarlovet började Alice Moss och Julia Henriksson segla med varandra. Tre månader senare åker de till Kina för att representera Sverige i ungdoms-VM.
– Det var en ganska stor chock, säger Alice Moss.

Idag, onsdag, reser Lerums Segelsällskaps Alice Moss och hennes partner Julia Henriksson till Kina. På lördag startar UVM, som avgörs i Sanya på Hainanön i sydöstra delen av landet. Att det är duon Moss/Henriksson som utgör den svenska besättningen i 29er-klassen på tjejsidan är en skräll.

Bytte partner

Alice har visserligen tävlat i båttypen tidigare, men efter sommarlovet bytte hon partner till Julia Henriksson, som går på Lerums seglargymnasium och tävlar för Lommabuktens Segelsällskap. Lommaseglaren hade aldrig seglat 29er innan.

– Vi ville till VM men kände att vi var ganska långt ifrån en plats eftersom vi var nybörjare. Så från att bara ha mötts som konkurrenter till att få en VM-plats tillsammans var en ganska stor chock, säger Alice.

Duon vann första kvalet i Kullavik, även killbesättningarna inräknat. I den andra kvalomgången i Långedrag kom de sjua och hade två tjejbesättningar framför sig, men resultatet räckte med god marginal för att kvalificera sig till mästerskapet.

Ska se och lära

Alice har tävlat i flera mästerskap förut, bland annat VM i optimist, men det här är höjdpunkten i karriären hittills.

– Nu är inte föräldrarna med, tävlingsområdet kommer att bli lite mer avspärrat, jag tror att allt kommer att vara större och man får mer ta hand om sig själv.

Har ni satt upp något mål?

– Topp tio någonstans har vi sagt, men det är ju första gången för oss i ett UVM och vi känner oss väldigt nya i båten, så mest vill vi vara där och ta in intryck och ha roligt.

Föll i kvalet

Ytterligare två Lesseglare var aktuella för mästerskapet. Oscar Engström och Hugo Westberg har dominerat 29er-klassen, men trots pallplatser på båda kvaltävlingarna blev det inget avancemang. Förra årets UVM-femmor får därmed stanna på hemmaplan.

– Jag tyckte att de seglade bra, men hade lite otur, säger Alice Moss.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher