• Foto: Daniel Elfvelin
    Elvaårige Hugo Sjöstrand spelar mot tre år äldre motståndare.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Lukas Ramér-Olofsson (t v föll mot klubbkompisen Marcus Kokk-Andersson (t h) i finalen i herrsingel B.

Vassa hemmaspelare i Lerum Open

Tennis

Lerum Open är på väg mot nytt deltagarrekord. Interna finaluppgörelser i herrsingel B och mixed dubbel 14 tillhör höjdpunkterna så här långt. Och så har det elvaåriga ”läskpappret” Hugo Sjöstrand imponerat.

Förra året innehöll Lerums Tennisklubb turnering 2016 cirka 400 starter, men årets tävling ser ut att kunna bli ännu större. Veteranklasserna i mellandagarna har ovanligt många deltagare och innan dess avgörs elittävlingen Vintertouren, som återigen ser ut att få ett stort startfält.

– Rekordet avgörs på hur många som definitivanmäler sig i Vintertouren, men oavsett om det blir lite över eller lite under 400 starter så är vi oerhört nöjda, säger tävlingsledaren Kalle Johnson, som också konstaterar att det gått bra för många hemmaspelare.

Bland annat blev söndagens final i herrsingel B en intern uppgörelse mellan Marcus Kokk-Andersson och Lukas Ramér-Olofsson. De två LTK-spelarna har stått på varsin sida nätet många gånger förut, och de spelade till och med på samma bana som de brukar göra på träningarna. Men en väsentlig sak skiljde, de har aldrig mött varandra i tävlingssammanhang förut och nu stod en turneringsseger på spel.

– På en träning kan man spela ut, det finns ingen anspänning. Men det kändes rätt avslappnat idag också, familjärt, tycker Marcus.

– Jag tror att båda gärna ville vinna, men det kändes som en vanlig träning, tillägger Lukas.

Utgången var oviss på förhand. På träningarna brukar den som är bäst för dagen ta hem segern, och den här dagen var 20-årige Marcus vassare än sin sex år yngre motståndare. Han vann med 6–4, 6–0.

– Det kändes bra, jag kände mig trygg i spelet, det var en stadig match, säger Marcus.

Lukas var desto deppigare, men han har trots allt ett imponerande facit i årets Lerum Open. På fyra starter har det blivit lika många finaler. Det blev vinst i pojkdubbel 14 tillsammans med Dalsjöfors Axel Eriksson, samt andraplatser i herrsingel B, pojksingel 16, samt mixed dubbel 14 tillsammans med klubbkamraten Märta Marklinder. Den sistnämnda finalen spelades mot klubbkompisen Frida Weijerman och Henrik Bladelius från Alingsås. och det är en match som Kalle Johnson höjer till skyarna.

– Wow, säger jag bara. Det borde ha varit biljettinsläpp till den matchen. De hade triggat upp varandra flera veckor innan och det är bara roligt om de kan hantera det. Det blev 10–7 i supertiebreak och hade vi kunnat dela ut två förstapriser hade det varit det bästa, säger han.

Lukas säger själv att han är ganska nöjd med sin insats så här långt. Totalt ska han delta i hela sju klasser med avslutning i Vintertouren som avgörs dagarna innan jul. Den 20 december börjar huvudturneringen som är full av spelare på hög Sverigenivå.

– Där har jag inga förväntningar, där spelar jag bara för att det är kul, säger Lukas.

Även Marcus ska delta i Vintertouren.

– Men jag har inte tänkt så mycket på den tävlingen, utan fokuserat på den här säger den nyblivne vinnaren i herrsingel B.

Ytterligare en LTK-spelare som har ett fullspäckat spelschema är elvaårige Hugo Sjöstrand. Idag, onsdag, startar hans ordinarie klass, pojkar 12. Men han har både hunnit med att gå till semifinal i pojkdubbel 14 och även spela i 14-åringarnas singelklass. Där blev det blev visserligen omedelbart respass mot den huvudet längre Lucas Fäldt från Pixbo, men LTK-spelaren tog hem ett set.

– Det är häftigt att se att det går att hänga med fysiskt starkare motståndare så länge fötterna är med. Hugo har en väldigt fin teknik och han har ett jättebra spelsinne. Dessutom är intresset en miljard tennis, han är som ett läskpapper som suger åt sig allt han ser, berömmer Kalle Johnson.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher