Foto: ARKIVBILD
EXTRA SATSNINGAR 2018. Satsningar på skolverksamheten och mark och utemiljöer när majoriteten presenterar sin verksamhetsplan. Från vänster: Dennis Jeryd (S), Lill Jansson (L), Eva Andersson (C) och Rutger Fridholm (MP)
Foto: ARKIVBILD
EXTRA SATSNINGAR 2018. Satsningar på skolverksamheten och mark och utemiljöer när majoriteten presenterar sin verksamhetsplan. Från vänster: Dennis Jeryd (S), Lill Jansson (L), Eva Andersson (C) och Rutger Fridholm (MP)

Verksamhetsplanen för 2018 är satt

Lerum

På ett pressmöte i måndagskväll presenterade majoriteten sin verksamhetsplan för 2018. Mark och utemiljöer hör till de områden som får störst pengatillskott.
– Märkligt att prioritera det området framför åtgärder för att sänka sjukfrånvaron, tycker oppositionsråd Alexander Abenius (M)

När fullmäktige tog budgetbeslutet i juni avsattes 29 miljoner kronor och det är fördelningen av dem som majoriteten nu presenterar. Under hösten har de jobbat med att komma fram till vilka prioriteringar som behöver göras. Området mark och utemiljö får exempelvis ett tillskott på två miljoner kronor.

En växande kommun

– Kommunen växer och det tillkommer ytor som behöver skötas och klippas, säger kommunalråd för socialdemokraterna, Dennis Jeryd.

– Vi har fått ganska mycket synpunkter från medborgare som tycker att det behöver vara bättre skötsel. Två miljoner kronor är inte mycket pengar egentligen, men vi tror att det kommer synas ganska väl att vi satsat på det.

Den totala budgeten för 2018 ligger på nästan 2, 3 miljarder kronor och det som nu presenteras är en bråkdel av den summan. Totalt handlar det om 20, 3 miljoner kronor som fördelas mellan olika sektorer. Oppositionsråd, Alexander Abenius (M), anser att det är väldigt många små satsningar som presenteras.

Ställer sig frågande

– Det är inga stora satsningar, här känns det lite som om de har fått brottas inom majoriteten för att få pengar till sina områden och det blir liksom en tummetott ut av det, säger han och fortsätter:

– Sedan undrar jag varför man väljer att lägga en halv miljon mer på mark och utemiljö än vad man lägger på åtgärder för att sänka sjukfrånvaron, vilket jag ser som kommunens kanske absolut största utmaning.

Dennis Jeryd (S) svarar att de 1,5 miljoner kronorna som läggs på åtgärder för att sänka sjukfrånvaron är ett extra tillskott utöver det arbete som redan pågår inom kommunens satsning att sänka sjukfrånvaron.

– Vi har märkt att det behövs extra pengar för olika rehabiliteringsåtgärder, så det här är inte alla åtgärder för att sänka sjukfrånvaron utan det är liten del av dom.

Satsas på skolverksamheten

Ett annat område som får tillskott är område lärande, som kommunalråd Lill Jansson (L), har särskilt ansvar för.

– De 3, 5 miljoner kronorna som tilldelas gymnasieverksamheten handlar egentligen om ett rent allmänt tillskott för att kunna upprätthålla den goda kvaliteten, så det är inte till något särskilt projekt eller så.

En nyhet för årets verksamhetsplan är också en satsning på en miljon kronor till en fritidsgård för äldre ungdomar.

– Vi har märkt att 18-19 åringar på gymnasiet vill ha en fritidsgård att samlas på och då tänkte vi att det kanske inte är så bra att äldre har samma fritidsgård eller samma aktiviteter som de yngre barnen, så där ska vi se vad vi kan göra för de äldre ungdomarna, säger Lill Jansson.

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher