Äldrevården i Lerum inget att skryta med

Debatt

Tidigare har jag alltid skrutit med att bo i en kommun med en enastående äldrevård. Det är något som det är slut med nu. Jag kan bara hålla med Leif Björks insändare angående Tuvängens demensboende.
Min mor bor sedan ett antal år tillbaka på Ekebackens demensboende i Floda. Den underbara personalen och goda omvårdnaden hon fått genom åren har gjort att jag och min familj känt mig trygg i förvissningen om att hon har haft det bra. Jag har tidigare gärna och ofta skrutit om att det är underbart att bo i en kommun med så god äldrevård.
På den avdelning där min mor bor är det tio vårdtagare, av dessa är det endast min mor som kan förflytta sig utan hjälpmedel. Personalen dagtid är tre till antalet. Det är åtta personer som behöver matas eller behöver hjälp med att äta.

Den senaste tiden har det flyttat in ett par personer som är väldigt vårdkrävande, utåtagerande och som kräver mer eller mindre ständig tillsyn av personalen för att de inte skall skada sig själva eller andra boende.
Personalen är helt fantastisk och väldigt empatisk och har klarat av situationen väldigt professionellt. Men nu har man dragit ner personalstyrkan på helger till två personer och som jag har uppfattat det på eftermiddag/kväll vardagar två personer. Detta gör att jag är väldigt orolig för att de boende inte skall få den omvårdnad som de behöver. Jag är också väldigt orolig för att personalen inte skall orka utan gå in i väggen.

Förra helgen läste jag en artikel i DN om vikten av att se till att äldre åt ordentligt och fick i sig näring för att undvika onödiga viktminskningar och risk för fallolyckor. Hur skall man kunna hjälpa åtta vårdtagare med maten när man bara är två det övergår mitt förstånd.

I mina mörka stunder funderar jag över om kommunen gör på det här viset på grund av att det är mest kvinnor som både bor och arbetar på kommunens äldreboende och att det inte är så noga med dessa. Från kommunens sida har vårdbehov på kall byråkratsvenska blivit Nyckeltal. Det verkar också som kommunen har råd att bygga flera nya fina ”äldrepalats” men kommunen har inte råd att fylla palatsen med personal.

I år är det valår och jag och min familj skall noga följa med vad de olika partierna har att komma med vad gäller äldrevården.

Lena, orolig dotter med mor på äldreboende

veckansluncher