Anita Östlund klar för OS

Konståkning

KONSTÅKNING: 16-åriga Anita Östlund är uttagen till OS.
– Jag har drömt om det här sedan jag var jätteliten och det har inte bara varit en dröm utan ett mål. Nu har jag kommit en bit på vägen, säger hon.

I september säkrade konståkerskan Matilda Algotsson från Tibro KK en svensk OS-kvotplats på damsidan i kvalet i Obertsdorf. Hon var Sveriges främsta hopp inför EM i Moskva förra veckan, men efter två fall i kortprogrammet stod det klart att hon inte skulle kunna ta sig till EM-final.
Anita Östlund, den 16-åriga EM-debutanten från Gråbo, klev däremot fram med stormsteg. Hon satte ett nytt personligt rekord på 56.04 poäng i kortprogrammet och slutade på sjätte plats. – Kortprogrammet var bra. Det gick väl lite mindre bra i långprogrammet, säger Anita Östlund.
Där föll hon i första hoppet och gjorde ett antal andra misstag som gjorde att hon halkade ner till 17:e plats totalt. Hon tog det hårt.

– Jag har hunnit smälta långprogrammet nu. Men man blir ju besviken, för jag vet ju att jag kan grejerna och det är surt att missa, men det är bara att jobba vidare, sa Anita Östlund till LT i måndags.
– Hon har lärt sig mycket av EM nu, om vad man ska fokusera på och hur man kan tänka annorlunda, säger tränaren Andrea Dohany.

Matilda Algotssons dubbelfall i kortprogrammet kostade henne inte bara en chans till en finalplats i EM utan gjorde också att Anita Östlund trädde fram som en stark konkurrent om OS-platsen i Pyeongchang i februari. I måndags väntade Anita oroligt på besked.

Enligt kriterierna från Sveriges Olympiska Kommitté ska atleterna kunna konkurrera om en topp åtta-placering, vilket gjorde osäkerheten än större, men i tisdags kom det positiva beskedet.

– Anita är uttagen till OS på framtidskriterierna. Nu jobbar vi hårt för att göra ett superresultat, säger Andrea Dohany.

Framtidskriterier betyder att Anita Östlund förväntas vara på sin absolut topp under nästa OS, men hon har redan den tekniska skickligheten som är förutsättningen för att kunna konkurrera med de allra bästa konståkarna.

– Hennes tekniska kapacitet är i världseliten. Det är mycket kvar på utvecklingen på den konstnärliga sidan, men hon har den tekniska kunskapen för att vara på topp. Hon har alla tripplar och hon har trippeltrippel. Det krävs för att vara på toppen, säger Andrea Dohany.

  • Petronella Simonsbacka