• Carl-Fredrik Fock blev Årets idrottare 2017. Foto: Daniel Elfvelin
  • Carl-Fredrik Fock och Marcus Dackhammar i Abu Dhabi. Foto: privat

Årets idrottare efter EM-guldet

Sport

ÅRETS IDROTTARE: Inte sedan i slutet på 90-talet har några svenskar lyckats ta ett EM-guld i klassen 470, men i maj 2017 slog Lerumsseglaren Carl-Fredrik Fock och hans partner Marcus Dackhammar till efter en stark vår. Mästerskapstiteln är ett kvitto på att de är på rätt väg mot det stora målet – OS i Tokyo 2018.

Det är dagen före nyår vid Aspen, temperaturen ligger nära nollan och det är knappt en krusning på sjön. Kallt och vindstilla, med andra ord usla förhållanden för segling. Men nu är det inte för att träna som Carl-Fredrik Fock har återvänt till sin gamla träningsanläggning på Lessudden, utan för att ta emot ett diplom för Lerums Tidnings utmärkelse Årets idrottare 2017.

– Vi har haft ett väldigt bra år och det är väldigt hedrande att uppmärksammas på det här sättet, det är ett bevis för att vi har lyckats, säger Carl-Fredrik Fock.

Tillsammans med Marcus Dackhammar radade han upp framgångar runt om i världen och EM-guldet i Frankrike var den stora höjdpunkten. Det var den största svenska framgången i 470 på många år. Vi får backa till 1999 då Johan Molund och Mattias Rahm svarade för samma prestation och tog EM-guld, 2004 tog de också VM-silver.

– Vi visste att vi kunde ta oss hela vägen och det var en väldigt go känsla att få kliva högst upp på pallen, säger Carl-Fredrik Fock.

Den 26-årige Lerumsbon seglar för GKSS sedan över tio år tillbaka, men då och då återvänder han till Less- udden för att coacha Less unga optimistseglare.

– Det är väldigt kul och klubben har vuxit mycket sedan jag slutade. Det finns många duktiga optimistseglare och klubben har ett lag som vunnit SM flera gånger de senaste åren, så bra var vi inte på min tid. Tyvärr blev det ingen SM-vinst i höstas när jag var med och coachade, men det måste ha varit en coachmiss, säger han och skrattar.

Liksom för många andra var Carl-Fredriks ingång till sporten en seglarskola, men hans bakgrund skiljer sig ändå jämfört med många andra elitseglare. Detta då han inte kommer från någon seglarfamilj.

– Varken mamma eller pappa har seglat och det är lite ovanligt. Men vi bodde nära sjön, de tänkte att det kunde vara bra att kunna segla och sen fick jag många vänner här och tyckte att det var kul.

Så småningom började han på Lerums seglargymnasium. Efter tre år där blev det en paus från satsningen och Carl-Fredrik började plugga ekonomi på Handelshögskolan. Suget kom dock snabbt tillbaka och sedan flera år har seglingen högsta prioritet även om studierna inte helt och hållet ligger på is.

Han började segla 470 tillsammans med Marcus Dackhammar inför OS 2016, men satsningen startade lite för sent för att duon skulle ha någon sportslig chans att konkurrera om en biljett till Rio.
Fock/Dackhammar visade dock tidigt att de kunde utmana världseliten och under 2017 hittade de en stabilitet som de inte haft tidigare. Två andraplatser i stora tävlingar veckorna före EM visade att de var på rätt spår. En extra nervositet fanns när mästerskapet skulle starta, men det är en känsla som Carl-Fredrik tycker om.

– Anspänningen gör att man höjer sig lite extra och vi visste att vi hade bra fart och det kändes som att tekniken satt. Det gjorde att vi vågade mer, att vi tog lite större risker och det är ofta det som krävs för att man ska vinna, förklarar han.

När mästerskapet drog igång tog de snabbt taktpinnen.

– Andra dagen gick vi upp i ledningen och det är alltid kul att få segla i den gula ledarvästen, säger Carl-Fredrik Fock.

Positionen innebär dock en psykologisk kamp mot övriga startfältet. Västen inger respekt och gör att andra besättningar kan tveka i att gå in i dueller, men samtidigt vill alla slå ledarna, förklarar han.

– Så det är tudelat, men sen behöll vi ledningen och vann ganska komfortabelt.

Svenskarna vann EM före par från Frankrike och Spanien, men den största prestationen var att besegra Australiens Mat Belcher och Will Ryan med sju VM-guld i bagaget. Som utomeuropéer kunde de dock inte få någon placering i mästerskapet.

– De fick stryk mot ett kroatiskt par på OS, men annars har de inte förlorat någon stor tävling på många år, säger Carl-Fredrik.

I helgen startar säsongen med första världscupdeltävlingen i Miami. Årets stora mål är VM i Århus där länderna gör upp om de första platserna till OS i Japan 2018. GKSS-emblemet, fastsytt på Carl Fredriks jacka, har Tokyo skrivet i det vita fältet och skvallrar om var det långsiktiga målet finns.

– Vi behöver komma bland de åtta bästa för att ta en plats till OS där, men vi siktar högre än så.

Målet är en medaljplats på VM, liksom på OS om två år. Även om biljetten till Tokyo inte är säkrad än tycker Carl-Fredrik att det är viktigt att höja blicken högre än så.

– Segling en komplex sport där många yttre faktorer påverkar, men jag tror att det är viktigt att ha något att sträva mot och att en OS-medalj finns i bakhuvudet redan nu.