Bedragare döms till fängelse

Kommunen

En 28-årig man döms för att ha begått bedrägerier mot flera äldre, däribland två kvinnor från kommunen. Nu ska han avtjäna två år i fängelse.

28-åringen, som är medborgare i ett annat land, utvisas också ur riket och förbjuds att återvända hit före 2023. Överträdelse av förbudet kan medföra fängelse i högst ett år.

Mannen sa att han var hantverkare när han gick hem till de äldre personerna i flera olika kommuner. Han uppträdde på ett förtroendeingivande sätt och har ibland också sagt att han agerade på kommunens uppdrag.

Drabbade i kommunen

Två av de drabbade bor i Lerums kommun. En av dem hade haft kontakt med ett byggföretag när mannen dök upp hemma hos henne. Det var tidigare än hon hade trott att byggföretaget skulle dyka upp så hon sa ”kommer du redan?”, varpå han svarade ”ja”. Därefter gick mannen upp på taket och lyfte på några tegelpannor. Han sa att det var en del fel. Kvinnan, som visserligen hade lagt ett helt nytt tak året innan, tänkte att det ändå kunde stämma. 28-åringen frågade hur mycket pengar hon kunde betala om han utförde arbeten. Hon förklarade att hon inte ville betala mer än 30-35 000 kronor. Då sa han till henne att ta ut pengarna.

Sedan gick han vidare till grannfrun.

Hemma hos grannfrun gjorde han i princip samma sak. På ett mycket förtroendeingivande sätt hävdade han att taket måste läggas om, för det var så bristfälligt gjort. Och även om taket var relativt nylagt kände kvinnan att hon nog borde lyssna, för hon ville inte riskera läckage. Mannen sa att det skulle kosta 215 000 kronor. Och kvinnan gick till banken för att ordna finansiering.

Andra personer betalade mannen, men det gjorde aldrig Lerumsborna. Båda kvinnorna har i efterhand förklarat att de tyckte att händelsen var väldigt obehaglig, och att de känner att de var för godtrogna.

Gärningsmannen har förklarat att han är utbildad snickare och att tanken var att utföra arbetena. Det var dock så att han spelade bort pengarna på kasino och att det dessutom var problem med en kille som skulle hjälpa honom att utföra jobben.

Alingsås tingsrätt konstaterar att 28-åringen till stor del har erkänt gärningarna. Detta tillsammans med de drabbades berättelse och åklagarens omfattande bevisning gör att han kan dömas för brotten.

Dömd tidigare

Det var inte första gången mannen begick brott. I december 2011 dömdes han av Varbergs tingsrätt till fängelse i ett år och åtta månader för grov stöld, grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. 2015 dömdes han till fängelse i fyra år och två månader i en norsk domstol. 28-åringen uppgav för Alingsås tingsrätt att brotten i båda dessa domar är av samma slag som brotten han nu döms för, och att orsaken till att han har begått brotten är att han har spelproblem och skulder som behöver betalas.