• Årets idrottare: Carl-Fredrik Fock. Foto: Daniel Elfvelin
  • Årets specialpris: Elin Lundblad. Foto: Daniel Elfvelin
  • Årets lag: Lerums IS F03.

De blev Årets idrottare 2017

Sport

ÅRETS IDROTTARE: EM-guldet i Frankrike var en av de största svenska seglarframgångarna i modern tid och gör Carl-Fredrik Fock till Årets idrottare 2017. Lerums IS F03 utses till Årets lag efter en rad cupvinster och ett brons i Gothia Cup. Floda IBK:s Elin Lundblad får den nyinstiftade utmärkelsen Årets specialpris efter sin kamp mot både blodproppar och hjärtfel.

När LT:s jury samlades för att utse Årets idrottare 2017 var det under nya förutsättningar då fem kategorier blivit tre. Juniorkategorierna är slopade både individuellt och i lag vilket gör att ungdomar och seniorer numera konkurrerar om samma utmärkelser. Utmärkelsen Årets specialpris ersätter Årets ungdomsledare och går till någon eldsjäl, tränare eller idrottare som utmärkt sig. Det märks tydligt att konkurrensen hårdnat i och med det minskade antalet kategorier. Samtliga tre vinnare utsågs efter långa diskussioner i juryn.

Årets idrottare 2017 är Carl-Fredrik Fock, GKSS. Lerumsbon bildar en duo tillsammans med göteborgaren Marcus Dackhammar i båttypen 470, som är en OS-klass. Efter andraplatser i en stor tävling på Mallorca och i världscupen i franska Hyéres lyckades duon ta sig högst upp på pallen i EM utanför Monaco i maj. Det var det första svenska EM-guldet i 470 sedan 1999.

Årets lag 2017 är Lerums IS F03. Laget har presterat på hög nivå i flera år och 2016 fick man utmärkelsen Årets juniorlag. 2017 har LIS-tjejerna fortsatt att rada upp framgångar både i sin egen åldersklass i äldre klasser. Insatserna mot internationellt motstånd med en tredjeplats i Gothia Cup och en turneringsseger i Norge vägde tungt i juryns ögon.

Årets specialpris 2017 går till Elin Lundblad, som alltså blir den första personen att få utmärkelsen. Anmärkningsvärda prestationer både på och vid sidan av idrottsplanen kan ligga till grund för utmärkelsen och Flodas innebandyspelare uppfyller båda kriterierna. De senaste åren har hon drabbats av blodproppar i båda benen samt ett hjärtfel, som gjort att hon varit tvungen att operera in en pacemaker. Trots det har hon inte bara tagit sig tillbaka till innebandyn, utan är en av Flodas viktigaste spelare och leder poängligan i division 1 Göteborg.

Fotnot: För att kunna få utmärkelsen Årets lag måste laget vara baserat i Lerums kommun. De övriga två utmärkelserna går till personer som bor i och/eller tävlar för någon förening i Lerums kommun.

veckansluncher