• ARON MIKAEL SIK
    Känslor välkomnas. Agneta Goës utställning "Sfäriska landskap i blandtekniker" på Nääs konsthantverk, galleri och café pågår 6 januari - 4 februari.
  • ARON MIKAEL SIK
    Blandade tekniker. Flera av verken kombinerar sömnad och måleri.

”Det är en känsloupplevelse, rakt av”

Floda

Under lördag eftermiddag var det vernissage av utställningen ”Sfäriska landskap i blandtekniker” på galleri Nääs konsthantverk och café.

Det är konstnären Agneta Goës nya utställning som slog upp dörrarna 6 jan och pågår till och med 4 februari. Goës är utbildad både på HDK i textil och gick sedan vidare med fri konst på Valands konsthögskola. Lite kul kuriosa i sammanhanget, hon berättar att hennes föräldrar träffades på Nääs, när de gick en hantverkskurs på 30-talet.

Utställningens bakgrund

Hennes yrkesliv spänner över dryga 50 år och hon har hela tiden rört sig mellan textilier och måleri. Från att ha börjat med textilkonst och sedan ägnat sig mycket åt måleri menar hon nu att hon gått varvet runt och anser sig i någon mening vara tillbaka som textilkonstnär. Det är som namnet på utställningen antyder, blandtekniker, som hon använt i verken.

– Jag har en teknik jag kallar för ”sömakryl”, där jag både syr och målar. Det är flera sådana verk här, säger Agneta Goës.

Hon har svårt att beskriva den kreativa processen från ax till limpa, men använder ofta saker ur sitt eget liv och låter utvecklingen som människa ligga till grund för skapandet.

– Jag brukar fotografera när jag är utomlands, eller går på konstutställningar eller vad det kan vara. Sedan går jag igenom bilderna och då kan det frammana känslor och inspiration, berättar hon.

Återkommande tematik

Utmärkande för utställingen, och även Goës verk i stort, är de starka färgerna. Hon har arbetat med en homogen om än kontrastrik färgsättning och verken spelar i rött, gult, grönt och blått, ofta mot en beige fond i botten. På 60 och 70-talet ägnade hon sig en hel del åt etsning och grafiska former och symboler går som en röd tråd genom utställningen. Områden hon fortsätter utforska är sökandet efter mål och mening, en svårdefinierad längtan efter något annat eller något mer.

Vad vill du förmedla med utställningen?

– Jag vill inte skriva folk på näsan, men att känna något är väl bra. Jag vill bjuda på en känsloupplevelse, rakt av, säger hon.

veckansluncher