• Illustration: Lerum kommun
    Provisorisk illustration.

”En milstolpe för Lerums kommun”

Allmänt

Markarbetena för Dergårdens idrottshall har pågått sedan i höstas, men nu har även det symboliska första spadtaget tagits.
– Det här är en milstolpe för Lerums kommun, säger Mats Lomander, vice ordförande i FBC Lerum, som längtat efter en ny hall i tio år.

Efter grävarbeten för ledningar och pålning för stabiliteten togs det första spadtaget på tisdagseftermiddagen och nu börjar bygget ovan jord.

– Det är alltid kul att komma så långt att man fysiskt börjar kunna se vad som händer på platsen. Innan har vi jobbat intensivt med planering och projektering, säger Magnus Roland, projektchef på AF Gruppen som anlitats av Lerums kommun för att bygga hallen. 

Idrottshallen byggs i två våningar och ska innehålla två fullstora planer, vilka kan göras om till en plan med kapacitet för 1 000 åskådare. Lösningen blir fasta läktarplatser samt en utdragbar läktarsektion vid större arrangemang. Ett parkeringshus för cirka 90 bilar byggs i sutteräng under hallen. 

– Det är en tajt yta att bygga på och p-däcket är en svårighet, vi behöver göra många tekniska lösningar. Det är görbart, men det krävs kreativitet, säger Magnus Roland.

Detaljer återstår

Än återstår arbetet med att i detalj bestämma hur hallen ska se ut.

– Stomme och konstruktion är i stort sett klart. Arbete med materialval, kulör, installationers utformning med mera, både utvändigt och invändigt, är den detaljprojektering vi har framför oss, säger Mia Ackerberg, projektansvarig på Lerums kommun.

Den invändiga utformningen tas fram i samarbete med berörda verksamheter inom kommunen och föreningslivet. Ett arbete som förväntas ta mellan två och tre månader. Planerad invigning är sommaren 2019.

Många nya speltider

I dagsläget lider många föreningar av bristen på träningstider och innebandyklubben FBC Lerum har debatterat flitigt för en ny hall. Klubben inledde ett lobbyarbete redan för tio år sedan.

– Det här är en milstolpe för Lerums kommun och nu är det dags för oss, säger Mats Lomander, vice ordförande i FBC.

Han har engagerat sig starkt i hallfrågan, eller rättare sagt arenafrågan, om han får bestämma ordvalet. Kommunens benämning – idrottshall – tycker han känns futtig.

– Lerum har som slogan: Mer än du tror. Då kan vi väl kalla den för något annat än idrottshall, man kan väl ha lite stolthet, eller?

– Det blir inget Estrad (Alingsås) eller Partille arena men den blir okej. Och hellre att ta in 1 000 åskådare och ha lapp på luckan än att spela för halvtomma läktare, säger Mats Lomander.

1 000 åskådare varje match, är det verkligen ett rimligt mål för er?

– Definitivt.

Han pekar bland annat på innebandylaget Mullsjö AIS och handbollslaget Kristianstad HK, klubbar på mindre orter som lyckats bygga upp ett stort intresse kring sina lag. Med den nya arenan finns möjligheten för FBC att åstadkomma något liknande, anser Mats Lomander. Sportsligt har det dock inte gått enligt plan. 2012 satte man upp målet om att nå Superligan 2017 och därefter följde ett par goda år.

– Från att ha varit grannen på landet blev vi ett lag med acceptens i innebandysverige.

Klubben växte på bredden och avancerade i seriesystemet, men sedan kom bakslaget – herrlaget åkte tillbaka ner i division 1 istället för att gå upp i Superligan. Förra året var man ett par sekunder ifrån att ta sig tillbaka till allsvenskan, men efter en snöplig kvalförlust siktar man istället på att knipa platsen i vårens kval.

– Vi har slickat såren och är på gång igen, säger Mats Lomander, som är övertygad om att de nya förutsättningarna kan få fler sponsorer att öppna plånboken.

– Om vi förvaltar det här på rätt sätt. Vi kan inte bara stå och vänta utan vi måste visa att vi har en organisation som är attraktiv.